Vertaald proza

BOEKEN NR. 13, DECEMBER 2016

Helen Fitzgerald: Verloren dochter

door Wim Naeyaert

Helen Fitzgerald, van oorsprong Australische, blijft na haar studies sociaal werk in Glasgow om er aan de slag te gaan in Barlinnie Prison. Niet toevallig loopt haar beroepsmatige ervaring met zedendelinquenten als sociaal werker gelijk met de bloei van haar schrijverschap. Inmiddels schreef Fitzgerald talloze scenario’s voor televisie, toneel en film en brengt ze het aantal geschreven boeken op elf met Verloren dochter.  
‘Ik heb twaalf jongens gepijpt in Magaluf. Tot nu toe hebben 23.096 mensen me dat zien doen. Onder wie misschien mijn moeder, mijn vader, mijn zusje, mijn oma, mijn andere oma, mijn opa, mijn baas, mijn biologieleraar en James, mijn vriendje van de afgelopen zes weken. Wr zt j? Een sms’je van James, het zoveelste. Dat ga ik hem niet zeggen. Niemand.’

Van een binnenkomer gesproken. Geen omgevingsschets, voorstelling van het hoofdpersonage of een filosofische mijmering maar meteen naar de kern van het verhaal. Su is de hoofdrolspeelster van het nieuwste viral filmpje waarvan het aantal weergaves vermenigvuldigt per omgeslagen bladzijde. Doorgaans ‘de slimste van de twee’, gaat de geadopteerde Su samen met haar zus Leah naar Mallorca, meer bepaald naar Magaluf, een gekend oord van verderf en vooral onmenselijk veel drank en drugs. Ze zijn geslaagd voor hun examens en wildebras Leah probeert haar terughoudende zus over elke mogelijke grens te trekken.
 
Su is zichzelf niet meer en wordt tijdens haar ene fout dan nog eens gefilmd. Hoewel ze een perfect parcours heeft afgelegd om een mooie toekomst te vrijwaren, zet dit filmpje het leven van Su en haar gezin op losse schroeven. Om aan alles te ontkomen en om zichzelf te hervinden, vlucht ze zonder een spoor achter te laten. Haar moeder Ruth, een gerespecteerde Schotse rechter, wil het daar natuurlijk niet bij laten. In veel gelijkend op haar oogappel Su, blijkt ze een ijzersterke en doortastende vrouw. Hoewel de gebeurtenissen in Magaluf niet crimineel zijn, is Ruth vastberaden op zoek naar een vorm van recht.
  <br /> Ze stuurt haar troepen aan: de in haar ogen medeschuldige Leah keert terug naar Magaluf om haar zus op te sporen, haar man schuimt alle websites en sociale media af om de verspreiding van het filmpje een halt toe te roepen en haar connecties leveren extra informatie over de omstaanders. Het wordt in alle opzichten een zoektocht: een zoektocht naar Su en van Su, die als geadopteerde haar wortels zoekt, een zoektocht naar rechtvaardigheid, naar schuld en naar de grenzen van de moraliteit op het web.
 
Verloren dochter is een thriller met een zeer hoog leestempo en vaak bevrijdende zwarte humor. De op zich boeiende en hedendaagse thematiek heeft Fitzgerald weliswaar niet weten te vangen in een frisse taal of een onverwachte plot, maar dat weerhoudt de lezer er niet van om dit boek in een paar zittingen uit te lezen.
 
Amsterdam : Ambo/Anthos 2016, 259 p. Vert. van Viral door Harmien Robroch. ISBN 9789026334856
 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

De hemel boven Lima

Juan Gómez Bárcena

Fantastische nacht en andere verhalen

Stefan Zweig

Houthakken

Thomas Bernhard

Toch. Nagelaten werk

Armando

Waagstukken

Charlotte Van den Broek

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

ABZzz... Een slaapverwekkend alfabet

Isabel Minhós Martins, Yara Kono (ill.)

Aladdin

Sjoerd Kuyper (bew.), Sylvia Weve e.a. (ill.)

Het vuur in mij

Erin Stewart

Meisjes en kunst. De 50 meest vernieuwende vrouwelijke kunstenaars wereldwijd

Rachel Ignotofsky

Niemand ziet het

Dolf Verroen, Charlotte Dematons (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri