Nederlands proza

BOEKEN NR. 14, DECEMBER 2016

: De kleur geel. El Hizjra Literatuurprijs 2013-2015

door Eleonore Milbou

De kleur geel bundelt kortverhalen en gedichten van recente winnaars, finalisten en beloftevolle deelnemers van de El Hizjra Literatuurprijs, een Nederlandse schrijfwedstrijd voor ‘iedereen met wortels in of een fascinatie voor de Arabischtalige of islamitische wereld’. Die brede invulling stelt de wedstrijd open voor een enorme verscheidenheid aan aanstormend talent. Want niet alleen is ‘de Arabischtalige of islamitische wereld’ een gebied van continentaal formaat, ze neemt ook steeds uiteenlopendere vormen aan. Ook in België of Nederland. Alleen al daarom is deze bundel een fascinerende staalkaart.

De El Hizjra Literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt in de categorieën proza en poëzie, in deze bundel vertegenwoordigd door een twintigtal laureaten en winnaars en aangevuld met enkele teksten die volgens El Hizjra aanmoediging verdienen. Natuurlijk verdient élke deelname aan deze literatuurprijs aanmoediging, al was het maar omdat de - veelal jonge - auteurs zich ermee tot dezelfde groep kunnen rekenen als Abdelkader Benali, Mustafa Kör en andere, intussen gevestigde namen. <br />  De titel van de bundel is ontleend aan het kortverhaal van Naome Al-Saqqaf, de piepjonge winnares in de categorie proza in 2015. Haar verhaal ‘De kleur geel’ is een korte, aangrijpende een meedogenloze schets van een kindbruidje in Jemen:
 
‘Alles hier in Jarim is vergeeld en lijkt in de grond te willen verdwijnen. Kijk maar naar de planten, het riet dat hier op de grond ligt en de huid van de grote mensen hier. Bruingeel is hun huid, omdat ze te veel zon hebben gezien. En knalgeel is de huid van de zieken die niet genoeg geld hebben om een dokter uit de stad te betalen. Het lijkt alsof Allah de kleur geel een passende kleur vindt voor mensen zoals wij.’
 
Zoals wel meer van de verzamelde teksten zou dit verhaal baat hebben bij de sturende hand van een eindredacteur, maar het potentieel schittert onder de oppervlakte. Andere fonkelende beloftes zijn Mohammed Reza, winnaar in de categorie proza in 2013; Abdelaziz Madani met een herkenbaar, monkelend kortverhaal over een vader die zijn dochter volwassen ziet worden; Sanja Šimunić, Sara Willemse, Abdollah A. Hasb en anderen. Je zou hen toewensen dat ze allemaal met de eerste prijs naar huis gaan: een deelname aan een masterclass schrijven en publicatie.
 
Het moet gezegd: deze teksten tonen regelmatig, in een flits, het kunnen van hun bedenkers en auteurs, maar even vaak een nood aan sturing. Een rode pen om te schrappen, te verfijnen, trefzeker te maken. In afwachting daarvan is de El Hizjra Literatuurprijs voor veel van deze auteurs wellicht een startpunt, en De kleur geel een memento.
 
Amsterdam : El Hizjra 2016. 100 p. ISBN 9789491921223. Distriputie: EPO 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri