Vertaald proza

BOEKEN NR. 14, DECEMBER 2016

Neel Mukherjee: De levens van anderen

door Kris van Zeghbroeck

Neel Mukherjee (1970) werd geboren in West Bengalen tijdens de geweldadige Naxalite-opstand van Maoisten tegen het Indiase bestuur. Een gebeurtenis die hij beschreef in zijn tweede roman De levens van anderen, alsof hij het persoonlijk meegemaakt heeft:

‘His ability to reimagine places and events beyond his own experience and plumb the inner lives of the characters who populate his fiction have become trademarks of his writing.’

Voor Mukherjee is het vermogen om mentaal binnen te dringen in de levens en gedachten van mensen de basispremisse voor empathie, waarvoor hij bij veel critici respect afdwingt.

Mukherjee groeide op in Calcutta en verhuisde dankzij een beurs naar Engeland (Oxford en Cambridge) waar hij nu in London woont. Hij werkte een tijd als leerkracht voor hij debuteerde als romanschrijver in India met Past Continuous (2008) wat later in Engeland gepubliceerd werd als A Life Apart (2010) en bekroond werd met de Crossword Award voor beste Indiaas Engelse roman.

De Oost-West tegenstelling van de debuutroman (een arme maar erudtiete aspirant schrijver uit Calcutta die verzeild raakt in de Londense onderwereld van prostitutie en mensenhandel) wordt omgezet in de grote kasteverschillen binnen India zelf in Mukherjees tweede roman, The Lives of Others (2014, vert. Het leven van anderen).

De situatie van een doodarme Bengaalse boer is zo dramatisch dat hij zijn gezin en zichzelf ombrengt. Een schril contrast met het leven van de familie Ghosh, een burgerlijke familie op retour, met een glansrijk verleden in de papierindustrie. Hun familiehuis symboliseert het gelaagde kastensysteem en illustreert de onderliggende sociale ontwikkelingen die leiden tot de Naxalite-opstand. Geweldrijke contrasten en ingebedde verhaallijnen zijn een keurmerk geworden van Mukherjees romans.

De Bezige Bij Amsterdam, 2015, 622 p. ISBN 9789023492290. Vert. van: The Lives of Others door Irving Pardoen en Ankie Blommesteijn. Distributie: WPG Uitgevers

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 6, JUNI 2023

Alkibiades

Ilja Leonard Pfeijffer

Bedrog

Joeri Felsen

Net echt

Saskia de Coster

Paul Van Ostaijen, de dichter die de wereld wilde veranderen

Mathijs De Ridder

Poel

Claire-Louise Bennett

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2023

Nout & ik in de razende ruimte

Fleur Doornberg-Puglisi, Aron Dijksma (ill.)

Onderstroom

Goedele Ghijsen

Rozen voor de zwijnen. De minstens 100 spreekwoorden van Bruegel

Ted van Lieshout

Vonk

Tim Tilley

Vuurtorenbeer

Mathilde Stein, Piet Grobler (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri