Vertaald proza

BOEKEN NR. 14, DECEMBER 2016

Tahmima Anam: Gestrand

door Kris van Zeghbroeck

Tahmima Anam (1975) werd geboren in Bangladesh, studeerde aan de University of London en Harvard University, en woont nu in Londen. De inspiratie voor haar debuutroman A Golden Age (2007, vert. Het bijtende gevoel van verlies), was haar doctoraal proefschrift over de mondelinge geschiedenis van de onafhankelijkheidsoorlog van Bangladesh (voormalige Oost Pakistan) in 1971. Startpunt voor een los samenhangende trilogie die draait rond de geschiedenis van het prille land, haar identiteit en de verschillende bevolkingsgroepen.

Centraal staat niet zo zeer de oorlog, maar de impact op het dagelijkse leven van de bevolking: ‘One of the novel's great strengths is its decision to show war from the perspective of the women who cannot join the armed resistance and must instead find a way to live in the limbo world of a city in curfew.’ (Kamila Shamsie)

Rehane Haque is een jonge weduwe, oorspronkelijk van West Pakistan (huidige Pakistan), die moest vechten voor de voogdijschap van haar kinderen, die ze tracht te beschermen in turbulente tijden. Bekroond met de Commonwealth Writers' Prize for Overall Best First Book.

Tahmima heeft een sterke band met de outsider Rehane wiens personage ze gedeeltelijk baseerde op haar grootmoeder. Net zoals verschillende gebeurtenissen teruggaan op verhalen van ouders, ooms en tantes over de onafhankelijkheidsoorlog, zonder de roman/trilogie autobiografisch te maken.

In de volgende delen van de epische trilogie, The Good Muslim (2011, vert. Een deugdzame man) en The Bones of Grace (2016, vert. Gestrand), volgen we het de volgende generaties van de familie Haque. In de eerste plaats de kinderen van Rehana (Maya en Sohal), die -- respectievelijk als arts en religieus leider -- elk hun weg zoeken in het naoorlogse Bangladesh. Het conflict tussen beide reflecteert de verscheurdheid van het land dat zijn strijd om een democratische samenleving moet inruilen voor een dictatuur.

Met het sluitstuk, Gestrand, belanden we binnen de generatie van de Tahmima en staan thema’s als ontworteling en Oost-West verhoudingen sterker in de verf. Zubaida Haque is een jonge paleontologe, gepromoveerd aan Harvard University, die verscheurd wordt tussen twee mannen, twee landen en twee culturen. Als adoptiedochter wordt ze aangemoedigd om een traditioneel huwelijk aan te gaan. Tot ze het geheim van haar afkomst ontrafelt en haar eigen keuzes moet maken. 

Ambo/Anthos Amsterdam, 2016, 413 p. ISBN 9789047200567. Vert. van: The Bones of Grace door Caecile de Hoog en Noor Koch. Distributie; Veen, Bosch & Keuning

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri