Vertaald proza

BOEKEN NR. 3, MAART 2017

Daniel Kehlmann: Je had moeten gaan

door Jo Vanderwegen

Een jong echtpaar huurt een afgelegen vakantiehuis in de bergen met de hoop enkele problemen op te lossen: het onafgewerkte filmscenario van de man, de wederzijdse prikkelbaarheid en daaruit volgende echtelijke ruzies en het tekort aan aandacht voor het vierjarige dochtertje. Helaas blijken de voordelen van de verandering van omgeving al na een paar dagen uitgewerkt: de man krijgt niet meer dan enkele losse ideeën op papier, de ruzies en twisten komen onverminderd terug; het dochtertje lijkt wel meer een voortdurende last dan een bron van vreugde. En als klap op de vuurpijl gebeuren er nog de onverklaarbare dingen met het huis – of zijn het enkel hersenspinsels van de verteller?   
In zijn nieuwste novelle presenteert Daniel Kehlmann het persoonlijke notitieboekje van de protagonist. Hierin lopen allerhande bedenkingen, dagboekfragmenten, aanzetten voor een scenario en notities in verband met de vreemde gebeurtenissen kriskras door elkaar. De lezer beleeft dus samen met het hoofdpersonage de akelige voorvallen en wordt in het ongewisse gelaten over de betrouwbaarheid van de waarneming van de verteller, wat flink bijdraagt tot de bevreemdende spanning. Net zoals in zijn andere romans, zoals Mahlers Zeit, krijgen bovennatuurlijke en fysische ongerijmdheden de bovenhand. Deze keer houdt Kehlmann de ontwikkeling van het verhaal eenvoudig en lijkt Je had moeten gaan meer op een stijloefening dan op een volledig afgewerkte roman. De auteur wist de spanningsopbouw prima te doseren en de toon zit precies goed. Kehlmann weet de ontzetting en de angst van het hoofdpersonage bijzonder goed op de lezer over te brengen.
 
Verder heeft de novelle echter niet zoveel om het lijf en is er van karakterontwikkeling of veellagige betekenissen weinig sprake. Het verhaal zelf is trouwens niet zo origineel en ontleent thema’s aan onder anderen Stephen Kings The shining en Marlen Haushofers Die Wand. Al bij al schreef Kehlmann met Je had moeten gaan een leuk boekje voor wie twee uur wil griezelen; zolang de verwachtingen maar niet te hooggespannen zijn, is er niets mis met dit werkje.
 
Amsterdam : Querido 2016, 96 p. ISBN 9789021404158. Distributie: LMBooks  

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2022

April in Spanje

John Banville

De aftocht

Anna Eble, Marleen Nagtegaal, Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek (sam.)

De draaischijf

Tom Lanoye

De val van de Taira

Anoniem

Er is nog tijd

Rodrigo García

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2022

De wereldgeschiedenis in 100 dieren

Simon Barnes en Frann Preston-Gannon (ill.)

Ik blijf ook altijd bij jou

Smriti Halls, Steve Small (ill.)

King en de drakenvlinders

Kacen Callender

Mevrouw Das en Meneer Ping

Rindert Kromhout en Natascha Stenvert (ill.)

Sneeuwwit

Daan Remmerts de Vries, Mark Janssen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri