Vertaald proza

BOEKEN NR. 6, JUNI 2017

André Alexis: Vijftien honden

door Kris van Zeghbroeck

André Alexis (1957) is geboren in Port of Spain (Trinidad and Tobago) maar groeide op in Ottowa nadat hij als driejarige naar Canada emigreerde. De Canadese hoofdstad vormt de achtergrond van zijn debuut, de verhalenbundel Despair and Other Stories of Ottawa (1994) dat de shortlist van de Commonwealth Prize haalde. Bij ons kreeg Alexis eerst bekendheid met de roman Childhood (1998, vert. De kamers van mijn jeugd).

Naast romans schrijft Alexis tevens voor de radio, het toneel (Lambton Kent (1999)), de opera (Aeneas and Dido (2008)) en de jeugdroman Ingrid and the Wolf (2005). Sindsdien schreef hij de roman Asylum (2008) en de novelle A (2013). Met zijn recentste project plant hij een cyclus van vijf romans (een ‘Quincunx’) over filosofische thema’s waarvan intussen drie verschenen zijn: Pastoral (2014), Fifteen Dogs (2015, vert. Vijftien honden) en The Hidden Keys (2016).

Vijftien honden
, bekroond met de prestigieuze Canadese Giller Prize, is pas de tweede vertaling van Alexis in het Nederlands en het tweede deel uit de ‘Quincunx’-reeks die voorlopig weinig onderlinge verbanden toont, tenzij een exploratie van het begrip ‘samenleving’ in de breedst mogelijke zin, maar wel hoge ogen gooit bij de Canadese critici. Voorlopig moeten we het in vertaling stellen met dit tweede deel.

Waar in het eerste deel (Pastoral) een stadspredikant naar het platteland vertrekt en in het derde deel (The Hidden Keys) een queeste opgezet wordt, geïnspireerd door de lectuur van Treasure Island (Robert Louis Stevenson), worden we in het tweede deel vergast op een uit een dierenkliniek ontsnapte roedel honden, nadat ze bewustzijn en taal kregen van de Goden. ‘Wat zou er gebeuren als dieren menselijke intelligentie hadden?’ Die vraag tijdens een kroegenruzie tussen Hermes en Apollo ligt aan de basis van de ‘Goddelijke ingreep’ die het verhaal op gang trekt.

Geworteld in hun eeuwenoude perceptie moeten de honden leren omgaan met hun nieuwe vermogen: sommigen blijven zich star vasthouden aan de oude (jacht)gewoonten, terwijl anderen nieuwe wegen van denken en kunst gaan bewandelen. Dat lijdt onvermijdelijk tot onderlinge conflicten, los van het feit dat de honden vanuit een andere moraliteit met het nieuwe denkkader en de evoluerende gevoelens omgaan. Op geen enkele manier worden ze mens of vermenselijkt wat voor confronterende lectuur zorgt.

André Alexis: Vijftien honden, Atlas/Contact Amsterdam, 2016, 270 p. ISBN 9789025447908. Vert. van Fifteen Dogs door Dirk-Jan Arensman. Distr.: VBK België


deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri