Vertaald proza

BOEKEN NR. 6, JUNI 2017

Yaa Gyasi: Weg naar huis

door Kris van Zeghbroeck

Yaa Gyasi (1989) werd geboren in Ghana maar emigreerde als peuter naar de Verenigde Staten, waar ze opgroeide in Huntsville (Alabama). Ze studeerde aan Stanford University (BA) en de University of Iowa (MFA), waar ze de befaamde Iowa Writers’ Workshop volgde. Intussen woont ze in Berkeley (Californië).

Haar debuutroman Homecoming (2016, vert. Weg naar huis), bekroond met de John Leonard Prize 2016 (National Book Critics Circle) en PEN/Hemingway Award 2017, ontstond uit een zoektocht naar wat het betekent om zwart en ontworteld te zijn en wat zwarte migranten met Afro-Amerikanen verbindt:

‘When I was in Ghana, I didn't feel Ghanaian. When I was in America, I didn't feel quite American. I was kind of living on the edges of these two identities. I'd always been interested in that, and in what we had in common -- the African American and the African immigrant. In that way, this book feels incredibly personal to me.’ (BookPage)

Het historische epos Weg naar huis overspant driehonderd jaar en vertelt de familiegeschiedenis van twee gescheiden opgegroeide Ghanese halfzussen en de acht generaties die daarop volgen. Effia wordt de vrouw van een rijke Engelse slavenhandelaar, terwijl Esi als slaaf op de boot gezet wordt naar Amerika. Een bezoek in 2009 aan haar geboorteland, inspireerde Gyasi om de plaatselijke stammenstrijd en het Afrikaanse aandeel in de slavenhandel in de verf te zetten.

Door ‘zich vrijelijk door de geschiedenis en tussen twee continenten te bewegen’, weeft de auteur drie eeuwen slavenhandel en economische migratie aan elkaar, rond mijlpalen in de geschiedenis van de Verenigde Staten, in een poging om ontwortelde gemeenschappen thuis te laten komen en hun (historische) achterstelling aan te klagen:

‘By illuminating Africa's involvement in the Atlantic slave trade, Gyasi has expanded the definition of the genre. Homegoing is a footbridge across the Atlantic -- proof that blood is thicker than wide water, confirmation that, yes indeed, we can go home again’. (Maclean's Library Journal)

Op basis van haar debuutroman werd Yaa Gyasi geselecteerd voor de Granta Best of Young American Novelists 3 (2017), een lijst die om de tien jaar door het magazine Granta wordt opgesteld om jong en veelbelovend Amerikaans talent in de schijnwerpers te zetten.

Yaa Gyasi: Weg naar huis, De Bezige Bij Amsterdam, 2017, 399 p. ISBN 9789023499954. Vert van. Homegoing door Nicolette Hoekmeijer. Distr.: WPG Uitgevers

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Buiten beeld

Jurriaan van Eerten

De allegorische microfictie van Cynan Jones

Het landschap als een spiegel

De schrijver is een alleenstaande moeder

Hagar Peeters

Schelmen van het Oude Hof

Mateui I. Caragiale

Zon

Peter Verhelst

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

De koudste winter

Tine Mortier, Alain Verster (ill.)

De man met de zeegroene ogen

Koos Meinderts, Sanne te Loo (ill.)

dier boek. ik lees van aas gier tot zee draak

Coco & June

Het beest met de kracht van tien paarden

Lida Dijkstra, Djenné Fila (ill.)

Stel dat...

Alastair Reid, JooHee Yoon (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri