Misdaad

BOEKEN NR. 7, JULI 2017

Iain Levison: De gedachtelezer

door Karen Vandyck

Jared Snowe is een doodgewone politieagent die tijdens het inrekenen van een dief plots opmerkt dat hij de gedachten van de man kan horen. Wanneer Snowe even later hulp krijgt van zijn collega’s ontdekt hij tot zijn stomme verbazing dat hij ook hun gedachten kan lezen. Hoewel Snowe af en toe graag de stemmen in zijn hoofd wil afzetten, komt deze gave hem uitstekend van pas bij zijn politiewerk. Weten wat een verdachte denkt, blijkt immers een excellent middel om een dader te klissen.

Kilometers verder bezoekt FBI-agente Terry Dyer de terdoodveroordeelde Denny Brooks in een zwaarbewaakte gevangenis. Brooks heeft een agent gedood en wacht op zijn straf in de dodencel. Dyer heeft een geheime opdracht voor Brooks buiten de gevangenis: hij moet getuige zijn van een onderhandeling met een Afrikaanse leider. De Amerikaanse autoriteiten zouden immers graag weten wat de dictator bekokstooft. Enkel Dyer en Brooks weten dat Brooks kan gedachtelezen.

Na de opdracht weet Brooks echter te ontsnappen. Dyer schakelt Snowe in om Brooks weer achter de tralies te krijgen. Maar tot Dyers grote verbazing besluiten Snowe en Brooks samen te werken. En twee gedachtelezers op de vlucht zijn nog moeilijker te vangen dan eentje. Het vergt wel enige moeite van de lezer om mee te gaan in het verhaal van de Schot Iain Levison, want gedachtelezers zijn geen alledaagse personages. Toch is deze invalshoek origineel en veelbelovend voor een spannend boek.

Als gedachtelezers zouden bestaan, zouden er immers ontelbare mogelijkheden komen om ze in te zetten. Met alle ethische gevolgen van dien. Een denkpiste die Levison in het boek zelf ook enkele keren aanhaalt. Toch mis ik iets in de uitwerking van het boek. Door het geringe aantal bladzijden (249 om precies te zijn) is er maar weinig ruimte om de personages diepgaand uit te werken.

Brooks en Snowe worden zonder al te veel inleiding en achtergrond op de lezer losgelaten waardoor je geen tijd krijgt om een band met hen op te bouwen. Voor je het weet zijn ze op de vlucht voor de FBI en Terry Dyer en uiteindelijk kan het je dan ook weinig schelen wat er met hen gebeurt. Levisons snelle schrijfstijl maakt dat De gedachtelezer als een sneltrein leest, maar na afloop overheerst toch het gevoel dat hier veel meer had ingezeten.

Iain Levison: De gedachtelezer, De Geus Amsterdam, 249p. ISBN 9789044538007. Vertaling van Mindreader door Ton Heuvelmans. Distributie: L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

De hemel boven Lima

Juan Gómez Bárcena

Fantastische nacht en andere verhalen

Stefan Zweig

Houthakken

Thomas Bernhard

Toch. Nagelaten werk

Armando

Waagstukken

Charlotte Van den Broek

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

ABZzz... Een slaapverwekkend alfabet

Isabel Minhós Martins, Yara Kono (ill.)

Aladdin

Sjoerd Kuyper (bew.), Sylvia Weve e.a. (ill.)

Het vuur in mij

Erin Stewart

Meisjes en kunst. De 50 meest vernieuwende vrouwelijke kunstenaars wereldwijd

Rachel Ignotofsky

Niemand ziet het

Dolf Verroen, Charlotte Dematons (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri