Misdaad

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2017

Mikaela Bley: Donker water

door Karen Vandyck

Met haar tweede thriller, Donker water, gaat de Zweedse Mikaela Bley verder op de weg die ze met haar debuut Dochter vermist is ingeslagen. Ook hier speelt journaliste Ellen Tamm de hoofdrol en staan boven elk hoofdstuk de naam van een personage en een tijdstip, en speelt het boek zich af in een tijdspanne van een dikke week. En er zijn nog meer gelijkenissen want de ontknoping komt ook deze keer een beetje vreemd en snel in elkaar geflanst over en je krijgt als lezer nog steeds niet echt veel hoogte van Ellen Tamm.
  
Na de gebeurtenissen in Dochter vermist is Ellen op ziekteverlof. Meer zelfs, ze woont tijdelijk weer op het eiland Örelo bij haar moeder die haar naar haar eigen psycholoog dwingt. Haar moeder wil zo dat Ellen de gebeurtenissen rond de verdwijning van het meisje Lycke kan verwerken, maar ook dat ze eindelijk de traumatische dood van haar achtjarig tweelingszusje Elsa een plaats kan geven. Maar Ellen is nog niet bij haar moeder aangekomen of ze hoort toevallig in een tankstation dat het lijk van een jonge vrouw is gevonden in het dorpje Stentuna. Ellens nieuwsgierigheid wint het van haar gezond verstand en voor ze het weet is ze weer tot over haar oren verwikkeld in een nieuwe moordzaak.
 
Ellen Tamm is een interessant personage die door de tragische gebeurtenissen in haar verleden een rugzak vol trauma’s en schuldgevoel met zich meesleept. Ideaal voer voor een donkere thriller dus. Ellen heeft moeite om zich te binden en heeft een ongezonde affaire met haar getrouwde baas Jimmy. In Donker water krijgt ze ook avances van haar jeugdvriend Didrik voor wie ze op liefdesvlak nooit interesse heeft gehad, maar wiens aandacht haar nu wel charmeert.
 
Doordat het boek geschreven is vanuit drie verschillende perspectieven weet je aanvankelijk niet wat de vertellers met elkaar te maken hebben. Naast Ellen zien we de gebeurtenissen ook door de ogen van Hanna, moeder van Alice en Karl, en Alexandra, moeder van Märtha en Bea. Dankzij Carola, haar nieuwe bron bij de politie van Stockholm, weet Ellen al snel dat het slachtoffer Liv Lind is, die na de autopsie zwanger blijkt te zijn. Gaandeweg wordt duidelijk wat Hanna en Alexandra gemeenschappelijk hebben en wat zij te maken hebben met de moord op Liv.

Jammer is dat Bley enkele vragen onbeantwoord laat en de ontknoping nogal snel bij elkaar geschreven lijkt. Wat maakt dat Donker water, net als zijn voorganger, geen absolute topthriller is waar de spanning van afdruipt, maar wel een aardige thriller in de grote vijver van Scandinavische thrillerschrijvers. Ideale vakantielectuur.
 
Mikaela Bley: Donker water, Bruna, Amsterdam 2017, 429 p. ISBN 9789400508309. Vertaling van Liv door Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel. Distributie: WPG Uitgevers

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, JULI 2019

De grote verkilling

Geert van Istendael

Kamers antikamers

Niña Weijers

Verlaten

Jane Harper

Verwondering

Aharon Appelfeld

Winterlaken

Micha Andriessen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2019

Adres onbekend

Susin Nielsen

Mag je haaien aaien?

Katrijn De wit, Inge Rylant (ill.), Laura Bergans (design)

Niet te stoppen

Angie Thomas

Ploef

Espen Dekko, Mari Kanstad Johnsen (ill.)

Zo slapen dieren

Jiří Dvořák, Marie Štumpfová (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri