Poëzie

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2017

Kirill Medvedev: Biopolitiek

door Lukas Vanacker

Echt vrolijk wordt een mens niet van Biopolitiek. In zijn nieuwe gedichtenbundel trekt de Russische activist Kirill Medvedev ten strijde tegen politiegeweld, onterechte gevangenisstraffen en zware repressie, maar evengoed voor het behoud van bossen.
 
Grimmig, zwart en gewelddadig gaat Kirill Medvedev (1975) tewerk (‘de hoofden van onze kameraden lagen ons aan te staren als kolen in een infernale moestuin’). Het enfant terrible van de Russische literatuur begon dan ook aan zijn bundel te schrijven in de nasleep van de Arabische Lente, toen hij samen met andere Russische activisten hoopte dat de revolutie naar zijn land zou overslaan. Maar dat was natuurlijk niet het geval in het land dat president Vladimir Poetin stevig in zijn greep heeft. Medvedev transformeerde kort na Poetins aantreden als president in 2000 tot politiek activist.
 
Medvedev had aanvankelijk succes geboekt als dichter. Maar in de loop der jaren vormde hij zich om tot een linkse activist. De controversiële Medvedev is vandaag dichter, vertaler (van onder meer Charles Bukovski) en zanger van een protestband (waarvan de leden ooit werden gearresteerd wegens hun steun aan de feministische band Pussy Riot). De dichter toont zich in Biopolitiek voorstander van de harde actie (‘met kunstzinnig radicalisme valt hier niets te bereiken’). In de ogen van veel Russen heeft Medvedev door die keuze zichzelf als dichter in diskrediet gebracht.
 
Toch schemert ook heel wat zwarte humor door Biopolitiek door. Medvedev vertelt over zijn opa die homo was en daarom trouwde met een vrouw die er nogal op los leefde. Zichzelf omschrijft Medvedev als ‘een macho bok, een botte bizon’. Daarnaast ploppen regelmatig typische Russische absurde fragmenten op, zoals: ‘Mens-zebra stapt in de trolleybus.’
 
Wellicht ook daarom ontving Medvedev voor deze in het Nederlandse erg vlot vertaalde bundel de prestigieuze Andrey Belyj-prijs. Het prijzengeld? Een roebel, een fles wodka en een appel.
 
Kirill Medvedev: Biopolitiek, Editie Leesmagazijn, Amsterdam 2017, 68 p. ISBN 9789491717451. Vertaling van Pochod na merijoe door Pieter Boulogne

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Ik ben er niet

Lize Spit

Italo Svevo

Bekentenissen van Zeno

Kraai. Uit het leven en de liederen van de kraai

Ted Hughes

Tuimelingen : over leven, kust en kijken

Bernard Dewulf

Wildevrouw

Jeroen Olyslaegers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Bethany en het beest

Jack Meggitt-Phillips, Isabelle Follath (ill.)

De klusjesman. Een internationale politieke thriller

Øyvind Torseter

De wind en wij

Claudia Jong, Kristof Devos (ill)

Het jungleboek

Rudyard Kipling, Daan Remmerts de Vries (bew.), Mark Janssen (ill.)

Wat is kunst? Begin een eiland…

Ted van Lieshout

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri