Misdaad

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2018

Laura McHugh: Onvindbaar

door Karen Vandyck

Na de dood van haar vader erft twintiger Arden Arrowood het familiehuis in het dorpje Keokuk in Iowa. Omdat haar studie niet wil vlotten, haar financiën te wensen over laten en ze haar draai niet lijkt te vinden in het leven, neemt Arden een impulsieve beslissing en besluit ze in te trekken in het grote oude huis. Hoewel een opzichter jarenlang het leegstaande huis heeft verzorgd, is het pand niet meteen voorzien op een nieuwe bewoner. Ook het kleine plattelandsdorpje Keokuk kijkt met argusogen naar de terugkeer van Arden. In haar familie speelde zich immers een van de grootste tragedies uit de geschiedenis van het dorp af.
 
Twintig jaar geleden verdwenen Ardens tweelingzusjes Violet en Tabitha plots toen de toen achtjarige Arden, die samen met hen in de tuin aan het spelen was, even niet oplette. Haar bewustzijn heeft de gebeurtenissen van toen geregistreerd en verwerkt, maar na de verhuis begint Arden te beseffen dat haar geheugen misschien toch niet feilloos is. Wat als ze zich de gebeurtenissen van toen niet goed herinnert, ze iemand vals beschuldigd heeft en iemand anders verantwoordelijk is voor de ontvoering, en waarschijnlijk moord, van de tweeling? Via een journalist die gespecialiseerd is in familiedrama’s begint Arden aan een zoektocht naar de waarheid.
 
Onvindbaar is geen boek met een strakke spanningsboog van begin tot einde. Het verhaal gaat vrij traag vooruit en focust vooral op de innerlijke strijd van Arden met haar verleden. Een verleden dat ze twintig jaar heeft proberen te verwerken maar nu als een boomerang in haar gezicht kletst. Laura McHugh heeft geen haast om het tempo op te trekken. Het verhaal gaat langzaam en enkel op het einde brengt McHugh er enige vaart in met een verrassende, maar plausibele, ontknoping.
 
McHughs beschrijving van het afgelegen Keokuk en het oude familiehuis zijn enorm gedetailleerd waardoor je de setting haast voor je ogen ziet verschijnen. Iets minder aandacht heeft ze voor haar personages. Om echt inleefbaar te zijn mist Arden een beetje diepgang en body.
 
Met de quote ‘Laura McHugh wil je vooral niet missen’ van auteur Karin Slaughter op het voorplat mikt de uitgever duidelijk op het leespubliek van Slaughter. Dat publiek zal echter een beetje ontgoocheld zijn als na het lezen blijkt dat Onvindbaar niet zozeer een thriller was dan wel een spannende roman. Een goed geschreven en sfeervolle roman wel.
 
Laura McHugh: Onvindbaar, Cargo, Amsterdam 2017,333 p. Vertaling van Arrowood door Fanneke Cnossen. ISBN 9789023466086. Distributie WPG Uitgevers 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Buiten beeld

Jurriaan van Eerten

De allegorische microfictie van Cynan Jones

Het landschap als een spiegel

De schrijver is een alleenstaande moeder

Hagar Peeters

Schelmen van het Oude Hof

Mateui I. Caragiale

Zon

Peter Verhelst

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

De koudste winter

Tine Mortier, Alain Verster (ill.)

De man met de zeegroene ogen

Koos Meinderts, Sanne te Loo (ill.)

dier boek. ik lees van aas gier tot zee draak

Coco & June

Het beest met de kracht van tien paarden

Lida Dijkstra, Djenné Fila (ill.)

Stel dat...

Alastair Reid, JooHee Yoon (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri