Vertaald proza

BOEKEN NR. 3, MAART 2018

Catherine Lacey: De antwoorden

door Kris van Zeghbroeck

Catherine Lacey  (1985) is geboren en getogen in Tupelo (Noord-Mississippi). Ze haalde een BA aan de Loyola University (Chicago) en een MFA aan Columbia University (New York). Lacey runde een bed and breakfast en werkte als kok en als kunstenaar (OMI International Arts Center) voor ze probeerde als freelance schrijver van non-fictie aan de bak te komen. Een kortverhaal over een reis door Nieuw-Zeeland, waar ze op verschillende boerderijen werkte, gaf uiteindelijk de aanzet voor haar debuutroman Nobody Is Ever Missing (2014, vert. Niemand is ooit verloren). Zonder dat het de bedoeling was, raakte Lacey zo gelanceerd als romanschrijver.

In 2017 volgde wel een non-fictie boek (in samenwerking met Forsyth Harmon) The Art of the Affair: An Illustrated History of Love, Sex, and Artistic Influence, maar tevens haar tweede roman The Answers. Uitgeverij Granta heeft intussen ook een bundeling van Lacey’s kortverhalen (Certain American States) in de pijplijn. Losse verhalen en stukken van haar hand verschenen eerder al in onder meer The Atlantic, The Believer, Granta magazine, McSweeney's Quarterly, The New York Times, The Paris Review Daily en Electric Literature's Recommended Reading. Haar thuisbasis is New York, maar als 2017-2018 Grisham Writer in Residence aan de University of Mississippi, komt ze terug thuis, hoewel ze geen uitgesproken literaire band heeft met het Amerikaanse Zuiden.

Op basis van dit palmares werd Catherine Lacey geselecteerd voor de Granta Best of Young American Novelists 3 (2017), een lijst die om de tien jaar door het magazine Granta wordt opgesteld om jong (jonger dan veertig) en veelbelovend Amerikaans talent in de schijnwerpers te zetten.

In Niemand is ooit verloren volgen we Elyria, een jonge, depressieve vrouw, die haar bizarre naam dankt aan haar alcoholische moeder en haar echtgenoot, wiskunde professor Charles, aan de zelfmoord van Ruby, haar adoptiezus. Elyria en Charles vonden elkaar in de rouw om Ruby, zodat hun relatie eigenlijk op dood en verlies gestoeld is. Je zou voor minder de pedalen verliezen en plotseling,  zonder iemand iets te vertellen, vertrekt Elyria naar Nieuw-Zeeland en verdwijnt in het niets. De pracht en de rust van het landschap krijgt een opvallend tegengewicht in de ongedurige, onstuitbare stream-of-consciousness van Elyria. Haar donkere, kolkende gedachtestroom contrasteert sterk met de oplichtende schoonheid van het landschap. Achtervolgd door haar verleden, stilistische vormgegeven in een denderende stroom van (ook voor de lezer) uitputtende gedachten, verliest Elyria de grip op haar bestaan. De romantitel Nobody Is Ever Missing is een quote uit John Berrymans gedicht ‘Dream Song 29’.

Met haar dystopische roman, The Anwers (2017, vertaling De antwoorden), wordt het kritische succes van Lacey’s debuut bevestigd en verder uitgediept. De werkloze protagonist Mary Parsons staat met haar rug tegen de muur. Vervreemd van haar Evangelische familie, gaat ze gebukt onder schulden en wordt ze door pijnlijke symptomen verteerd die een dure behandeling vragen. Een mysterieuze job, The Girlfriend Experiment (The GF), biedt een uitweg. Het brein achter het experiment is een beroemde Hollywood acteur die een rist mislukte liefdesrelaties achter zich aansleept. Bedoeling is de essentie van de liefde te vatten, voor ze wegdeemstert, en te achterhalen waarom verliefden van elkaar vervreemden. Mary krijgt de rol van Emotional Girlfriend toebedeeld, terwijl ze de set deelt met onder meer Maternal Girlfriend, Mundane Girlfriend en Angry Girlfriend, onder het toezicht van een Intimacy Team.

Het research team dat de acteur ingehuurd heeft om het project te leiden, heeft echter een eigen agenda: zij willen niet enkel de gevoelens van de proefkonijnen meten, maar ook gevoelens opleggen door elektronische impulsen: ‘Our intent is to create a treatment that can allow people to feel what they want to feel and not feel those feelings that are unhelpful to them’. De vrouwen dragen echter de psychologische bagage van hun verleden met zich mee, wat voor conflicten zorgt. Met haar diepgravende, hypnotische proza boort Lacey naar de essentie van de vrouwelijke bewustzijn en de manier waarop de maatschappij en de heersende conventies erop inwerken. Voor Mary is liefde nefast voor het harmonische geheel van lichaam, geest en ziel: ‘It warps a person from the inside, changes all the locks and loses all the keys’.

Catherine Lacey: De antwoorden, Das Mag Amsterdam, 2018, 385 p. ISBN 9789492478535. Vertaling van The Answers door Gerda Baardman en Lydia Meeder. Distributie: Elkedag Boeken

Catherine Lacey: The Answers, Granta London, 2017, 294 p. ISBN 9781783782178

Catherine Lacey: Niemand is ooit verloren, Das Mag Amsterdam, 2016, 287 p. ISBN 9789082410655. Vertaling van Nobody Is Ever Missing door Gerda Baardman en Mirko Stuiveling. Distributie: Elkedag Boeken

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2019

De bijzondere syntaxis van onvertaalbare locuties

Jacques Derrida en Veva Leye

De ontembare

Guillermo Arriaga

Fantoommerrie

Marieke Lucas Rijneveld

Nachtouders

Saskia de Coster

Wijzigingen bijhouden

Sayed Kashua

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2019

De kleur van de zon

David Almond

In de voetsporen van Karel Daarwind

Mārtiņš Zutis

Merel

Sarah Moon

Oma Vogeltje

Benji Davies

Wat ik de bomen wil vertellen

Enzo Pérès-Labourdette

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri