Misdaad

BOEKEN NR. 5, MEI 2018

A.J. Finn: De vrouw in het raam

door Karen Vandyck

Anna Fox is psychologe van beroep, maar lijdt zelf aan een ernstige vorm van agorafobie. De aandoening dwingt haar om haar bewegingen te beperken tot haar appartement in New York. Anna vult haar tijd met het online advies geven aan mensen die kampen met dezelfde aandoening. Verder kijkt ze vooral oude zwartwitfilms en een van haar favoriete bezigheden is de buren aan de overkant van de straat observeren vanachter haar raam. Zo denkt Anna op een dag getuige te zijn van een moord bij haar buren. De vrouw van het gezin van drie wordt door haar man vermoord, maar wanneer Anna de autoriteiten verwittigt, is er geen spoor van een misdaad. Anna is echter overtuigd van haar gelijk. Haar overmatige alcoholgebruik en overmedicatie met kalmeringspillen maken van haar echter een onbetrouwbare getuige.
 
De vrouw in het raam doet filmliefhebbers onmiddellijk denken aan ‘Rear Window’ van Alfred Hitchcock. Daarin is James Stewart door een beenbreuk gekluisterd aan een rolstoel en kan hij zijn appartement niet uit. Stewarts personage denkt getuige te zijn van een moord bij zijn overburen. Referenties aan deze klassieker van Hitchcock komen ook terug in de voorliefde voor oude zwartwitfilms van hoofdpersonage Anna Fox. Meermaals steekt ze zelfs een cassette van een van Hitchcocks misdaadfilms in haar videorecorder. Het boek zit vol verwijzingen naar oude films en oplettende lezers kunnen hierin tips vinden over de afloop van de roman.
 
Helaas is debutant A.J. Finn (nog) een minder vlotte verhalenverteller dan de Britse cineast. Anna Fox is een karakter met diepgang en haar achtergrond wordt voldoende belicht, maar helaas is ze bij vlagen niet echt bijster sympathiek en consequent. De lezer staat daardoor niet altijd aan haar kant. Anna is getrouwd met Ed en samen hebben ze een dochter, maar waarom Anna slechts telefonisch contact heeft met hen en waarom ze agorafobie heeft, kom je vrij laat te weten. Als lezer ben je wel vanaf het begin op de hoogte van Anna’s psychische problemen en verslavingen waardoor je haar verhaal met een korrel zout neemt. Want hoe serieus neem je een personage dat denkt getuige te zijn van een moord maar enkele uren voorheen nog uitgeteld was door een stevige kater?
 
A.J. Finn werkte eerder als uitgever bij William Morrow en werkte samen met o.a. Karin Slaughter, Nicci French en J.K. Rowling. Ervaring genoeg in het genre dus. De vrouw in het raam is een aangenaam debuut, A.J. Finn kan schrijven, maar aan de plotopbouw – een erg trage start doet lezers misschien afhaken - moet nog een beetje gewerkt zodat de lezer gedurende het hele boek geboeid blijft.

A.J. Finn: De vrouw in het raam, Cargo, Amsterdam 2018, 411 p. ISBN 9789403103501. Vertaling van The woman in the window door Hien Montijn. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Grand Hotel Europa

Ilja Leonard Pfeijffer

Het verlichte hol

Max Blecher

Melancholie I

Jon Fosse

Mooi doodliggen

A.F.Th. Van der Heijden

Onder de Drachenwand

Arno Geiger

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Ans & Wilma verdwaald

Alice Reijs, Ariane van Vliet, Kaatje Vermeire (ill.)

En ik was zijn held

Rindert Kromhout

Hoi, ik ben een lijn. De wonderbaarlijke architectuurverzameling van Het Nieuwe Instituut / Hoi, jij bent een ontwerper. Een doeboek voor de ontwerpers van de toekomst

Behrang Mousavi en Jan Paul Schutten / Hannah Piksen en Annemiek Snelders

Van liefde en verlangen

Imme Dros, Harrie Geelen (ill.)

Zo kreeg Midas ezelsoren. De mooiste metamorfosen van Ovidius

Maria van Donkelaar, Sylvia Weve (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri