Misdaad

BOEKEN NR. 6, JUNI 2018

Lina Bengtsdotter: De vrouw die terug moest

door Karen Vandyck

‘Voor de fans van Lisbeth Salander uit de Millennium-trilogie, van Saga Norén uit The Bridge en van Sarah Linden (eigenlijk Lund) uit The Killing’ staat op de achterflap van Lina Bengtsdotters debuut De vrouw die terug moest. Daarmee mikt de uitgever hoog, want het zijn bovenstaande series met vrouwen in de hoofdrol die de Scandinavische thriller de afgelopen jaren op de kaart zetten. Na één boek is moeilijk in te schatten of hoofdpersonage Charlie Lager dezelfde cultstatus als Salander, Norén of Lund kan bereiken, maar in De vrouw die terug moest toont ze zich alvast een interessant, eigenwijs personage met een hoek af. Geen slecht begin dus.
 
De zeventienjarige Annabelle verdwijnt plots uit het afgelegen Zweedse dorpje Gullspång. De lokale politie vindt geen directe aanwijzingen en Annabelles ouders zijn de wanhoop nabij. Ervaren rechercheur Charline ‘Charlie’ Lager krijgt in Stockholm de opdracht om naar Gullspång af te reizen om de verdwijning te onderzoeken. Pittig detail is dat Lager zelf in Gullspång is opgegroeid, maar op haar veertiende het dorpje de rug toekeerde. Tijdens de zoektocht naar Annabelle wordt ze keihard geconfronteerd met haar eigen verleden en de geheimen die Gullspång met zich meedraagt.
 
Lina Bengtsdotter is docent Zweeds en psychologie en De vrouw die terug moest is haar debuut. Het werd meteen verkozen tot beste thrillerdebuut in haar thuisland. Niet onterecht, want Bengtsdotter neemt de lezer op sleeptouw in een spannend verhaal dat langzaamaan zijn geheimen prijsgeeft. Ten eerste is er de zoektocht naar Annabelle, maar er is bovendien ook het geheim van het verleden van Charlie Lager. Bengtsdottir wisselt heden en verleden met elkaar af waardoor het verhaal zich langzaam ontrafelt aan de lezer. Tussendoor lezen we ook over ene Alice en Rosa, van wie pas op het einde duidelijk wordt wie ze zijn, maar Bengtsdottir weet dit mooi in het verhaal te weven.
 
Charlie Lager is een boeiend personage. Ze heeft een zelfdestructief kantje, met veel vluchtige seksuele contacten, het ontbreken van een kinderwens, een (te) hoog alcoholgebruik en ze is niet bezig met wat mensen over haar denken. Dit tot wanhoop van haar baas en partner, die beseffen dat Lager een van de beste rechercheurs van het korps is, maar dat ze haar eigen ondergang voorbereidt als ze zo verder leeft.

De vrouw die terug moest is een geslaagd debuut, met een interessant hoofdpersonage waarover we meer willen lezen. Charlie Lager is nog geen Lisbeth Salander, Saga Norén of Sarah Lund, maar heeft wel de kwaliteiten om er op termijn eentje te worden.
 
Lina Bengtsdotter: De vrouw die terug moest, HarperCollins, Amsterdam 2018, 318 p. ISBN 9789402700985. Vertaling van Annabelle door Ydelet Westra. Distributie: Agora Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Grand Hotel Europa

Ilja Leonard Pfeijffer

Het verlichte hol

Max Blecher

Melancholie I

Jon Fosse

Mooi doodliggen

A.F.Th. Van der Heijden

Onder de Drachenwand

Arno Geiger

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Ans & Wilma verdwaald

Alice Reijs, Ariane van Vliet, Kaatje Vermeire (ill.)

En ik was zijn held

Rindert Kromhout

Hoi, ik ben een lijn. De wonderbaarlijke architectuurverzameling van Het Nieuwe Instituut / Hoi, jij bent een ontwerper. Een doeboek voor de ontwerpers van de toekomst

Behrang Mousavi en Jan Paul Schutten / Hannah Piksen en Annemiek Snelders

Van liefde en verlangen

Imme Dros, Harrie Geelen (ill.)

Zo kreeg Midas ezelsoren. De mooiste metamorfosen van Ovidius

Maria van Donkelaar, Sylvia Weve (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri