Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2018

Gerda Dendooven: Op zoek naar Stella

door Jen de Groeve

6+ - Op het einde van Stella, ster van de zee, gaat Stella, het kind dat een visser en zijn vrouw uit zee opvisten en adopteerden, weg van haar ouders en een gemeenschap waar ze niet in past op zoek naar een plek op haar maat, laat zich wegdrijven op de golven en verdwijnt uit het zicht. De visser en zijn vrouw varen in hun bootje ‘Groot Geluk’ het zeegat uit, op zoek naar Stella, ‘hun Stella’.  
 
Nu dobberen ze op de Stille Oceaan en vragen zich af of ze wel de goede kant uitgaan. Moeten ze niet eens ergens afslaan? Maar de kaart zegt ‘altijd rechtdoor’ en dus doen ze dat. Als ze de hele dag gevaren hebben zonder land in zicht, doemen onder de zeespiegel dreigende zwarte gedaanten op. Na een tijdje verdwijnen ze weer, maar de angst blijft. Vervolgens naderen ze een land waar ‘grijze mensen met zwarte hoeden op hun grauwe hoofden’ hen weg wuiven. Ze worden bijna overvaren door twee oceaanstomers, varen voorbij een land van ijs en komen terecht in een deel van de zee dat herschapen is in een vieze afvalsoep. Maar ze vinden een spoor, een zakdoekje dat Stella onderweg verloren moet zijn. Ze zijn op de goede weg!
 
De eindeloze, gevaarlijke zeereis naar een onbekende, zij het lokkende bestemming, brengt, zoals dat ook in Stella, ster van de zee het geval was, het lot van vluchtelingen in gedachten en onmiskenbaar is ook de verwijzing naar de milieuproblematiek. Maar aan alle ellende komt een einde en ‘Groot Geluk’ wordt ten slotte door een walvis op het juiste strand gegooid. Een reusachtig kind brengt hen bij Stella, die nog gegroeid is en zich bijzonder goed thuis voelt in een land waar iedereen bijzonder is en niemand opkijkt van zwarte mensen met een lichaam vol witte wolkjes, poezen zo hoog als de bergen, een lichaam zonder hoofd of een hoofd zonder lichaam. Alleen aan die ‘kleine mama en papa van Stella’, daar moeten ze even aan wennen.
 
De eigenaardigheden van de mensen worden niet in de tekst genoemd, je ziet ze in de tekeningen. Het is dus aan de lezer om te benoemen wat er vreemd is aan deze figuren – en of ze dat zijn. Op zoek naar Stella stelt, zoals je dat van een boek van Gerda Dendooven verwacht onuitgesproken vragen, hoewel een aantal issues van vandaag toch wel direct en erg nadrukkelijk aan bod komt. Maar de uitbundige kleuren en de exotiek van de taferelen accentueren de positieve toon. Het zijn sterke prenten, overtuigend in hun absurditeit, uitnodigend en uitdagend tegelijk, Dendooven pur sang. De tekst mist echter de vertelkracht, de meerduidigheid en de subtiliteit van het eerste boek.  
 
Gerda Dendooven: Op zoek naar Stella, Querido, Amsterdam 2018, 43 p. : ill. ISBN 9789021414393. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 6, JUNI 2019

Ik zal de wereld nooit meer zien. Aantekeningen uit de gevangenis

Ahmet Altan

Kamer in Oostende

Koen Peeters

Lief slecht ding

Frank Keizer

Onrustige dagen

F.B. Hotz, Thomas Heerma Van Voss (sam.)

SS Proleterka

Fleur Jaeggy

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2019

* De eerste avonturen van de Rode Ridder, 1959-1961

Een ridder voor alle seizoenen

De boom met het oor

Annet Schaap, Philip Hopman

Mijn mama

Annemarie van Haeringen

Poëzie hardop

Hans Hagen, Monique Hagen, Maartje Kuiper (ill.)

Twee maal op reis door het brein.

Verdwalen in Breinstein of inzicht in het hoofd

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri