Vertaald proza

BOEKEN NR. 5, MEI 2019

Lauren Groff: Florida

door Kris van Zeghbroeck

Lauren Groff (1978) werd geboren en getogen in Cooperstown (New York), en studeerde aan het Amherst College (BA) en de University of Wisconsin (MFA). Ze verhuisde van New York naar Florida (Gainesville) met haar man en twee kinderen. Groff schrijft  verhalen voor onder meer The Atlantic Monthly, Ploughshares, Glimmer Train, Hobart en Five Point.

In 2008 debuteerde ze met de roman The Monsters of Templeton (vert. De monsters van Templeton). Centraal staat een ongewild zwangere 28-jarige studente, die na een stukgelopen relatie met een universiteitsprofessor terugkeert naar de plaats waar ze opgroeide om de identiteit van haar biologische vader te achterhalen. Groffs geboorteplaats Cooperstown, gesticht door de vader van Schrijver James Fenimore Cooper, stond model voor het fictieve Templetown en Groff gebruikt flink wat elementen uit zijn werk om haar verhaal te stofferen.

Groffs kortverhalen werden gebundeld in Delicate Edible Birds and Other Stories (2009). Negen verhalen, die een tijdspanne van een eeuw omvatten, zoomen in op een levensfase van verschillende vrouwelijke personages. De roman Arcadia (2012) volgt de opgroeiende Bit, geboren en getogen in een commune in de jaren zeventig, en de keuzes die hij moet maken om zijn leven te sturen. De grote doorbraak kwam er voor Lauren Groff met de National Book Award finalist Fates and Furies (2015, vert. Furie en fortuin).

Furie en fortuin is het verhaal van het tragische verloop van het huwelijk tussen Lancelot ‘Lotto’ Satterwhite en Mathilde. Na het overlijden van zijn vader wordt Lotto door zijn bemoeizieke moeder op internaat gestuurd, waar hij volledig wegkwijnt. Aan de universiteit bloeit hij open, ontdekt het toneel en ontmoet zijn romantische liefde. Maar al in de prille wittebroodsweken worden kiemen van een noodlottige breuk in de verre toekomst zichtbaar.

Op basis van dit palmares werd Lauren Groff geselecteerd voor de Granta Best of Young American Novelists 3 (2017), een lijst die om de tien jaar door het magazine Granta wordt opgesteld om jong (jonger dan veertig) en veelbelovend Amerikaans talent in de schijnwerpers te zetten.

Met de recente verhalenbundel Florida (2018, Florida) haalt Groff voor de tweede maal de finale van de National Book Award for Fiction. Net veertig geworden, overstijgt Groff daarmee haar status van veelbelovend talent. Met drie romans, twee verhalenbundels en een aantal onderscheidingen heeft ze zich ontpopt tot een vaste waarde binnen de Amerikaanse literatuur.

De ‘furie’ van Groffs laatste roman is duidelijk aanwezig bij de hoofdpersonages van deze verhalen, waarvan sommigen dezelfde vrouw lijken te zijn. Een gehuwde vrouw met twee kinderen die in Florida woont, waar de verhalen zich afspelen, kan doorgaan voor een alter ego van Lauren Groff zelf.

De personages zijn woedend op zichzelf, op anderen, op de afvalmaatschappij, op de manier waarop het milieu op een apocalyptisch scenario afstevent, op de prestatiedruk en de ideaalbeelden die nagestreefd moeten worden.

De staat Florida ontplooit zich als een centraal personage dat tegelijk gedomesticeerd en wild kan zijn. Gevaren van de natuur loeren voortdurend om de hoek, maar toch kunnen emoties en psychologische kronkelingen voor een waar mijnenveld zorgen.

Een verscheidenheid van personages, plaatsen en tijdssegmenten worden verenigd binnen het landschap, het klimaat en de geschiedenis, een bepaalde manier van denken. Hoewel geworteld in realisme dragen de verhalen een dystopisch karakter met zich mee.

Groff zoekt steeds opnieuw de dualiteit van het leven op (plezier en pijn, hoop en wanhoop, liefde en woede) om haar personages op het scherp van de snee tot leven te wekken. Een bijzonder beklijvende bundel. (Nationalbook.org)

De Florida-panter (zie beneden -- de cover van het boek toont een bewerkte oude tekening van een zwarte panter), een zeer bedreigde subsoort van de Amerikaanse poema, die gespot wordt in het verhaal 'The Midnight Zone', staat symbool voor de teloorgang van de natuur in de staat. Intussen zijn er in Florida plannen voor een vastgoedproject dat versneld een einde kan maken aan de overleving van de soort. (The Guardian)

Lauren Groff: Florida, De Bezige Bij Amsterdam, 2019, 271 p. ISBN 9789403150505. Vertaling van Florida door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap. Distributie Standaard Uitgeverij

Lauren Groff: Florida, Riverhead Books New York, 2018, 275 p. ISBN 9780525536260. Distributie Penguin RandomHouse Northern Europe

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri