National Book Award for Fiction Shortlist 2018

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Lauren Groff: Florida

door Kris van Zeghbroeck

Lauren Groff (1978) werd geboren en getogen in Cooperstown (New York), en studeerde aan het Amherst College (BA) en de University of Wisconsin (MFA). Ze verhuisde van New York naar Florida (Gainesville) met haar man en twee kinderen. Groff schrijft  verhalen voor onder meer The Atlantic Monthly, Ploughshares, Glimmer Train, Hobart en Five Point.

In 2008 debuteerde ze met de roman The Monsters of Templeton (vert. De monsters van Templeton). Centraal staat een ongewild zwangere 28-jarige studente, die na een stukgelopen relatie met een universiteitsprofessor terugkeert naar de plaats waar ze opgroeide om de identiteit van haar biologische vader te achterhalen. Groffs geboorteplaats Cooperstown, gesticht door de vader van Schrijver James Fenimore Cooper, stond model voor het fictieve Templetown en Groff gebruikt flink wat elementen uit zijn werk om haar verhaal te stofferen.

Groffs kortverhalen werden gebundeld in Delicate Edible Birds and Other Stories (2009). Negen verhalen, die een tijdspanne van een eeuw omvatten, zoomen in op een levensfase van verschillende vrouwelijke personages. De roman Arcadia (2012) volgt de opgroeiende Bit, geboren en getogen in een commune in de jaren zeventig, en de keuzes die hij moet maken om zijn leven te sturen. De grote doorbraak kwam er voor Lauren Groff met de National Book Award finalist Fates and Furies (2015, vert. Furie en fortuin).

Furie en fortuin is het verhaal van het tragische verloop van het huwelijk tussen Lancelot ‘Lotto’ Satterwhite en Mathilde. Na het overlijden van zijn vader wordt Lotto door zijn bemoeizieke moeder op internaat gestuurd, waar hij volledig wegkwijnt. Aan de universiteit bloeit hij open, ontdekt het toneel en ontmoet zijn romantische liefde. Maar al in de prille wittebroodsweken worden kiemen van een noodlottige breuk in de verre toekomst zichtbaar.

Op basis van dit palmares werd Lauren Groff geselecteerd voor de Granta Best of Young American Novelists 3 (2017), een lijst die om de tien jaar door het magazine Granta wordt opgesteld om jong (jonger dan veertig) en veelbelovend Amerikaans talent in de schijnwerpers te zetten.

Met de recente verhalenbundel Florida (2018) haalt Groff voor de tweede maal de finale van de National Book Award for Fiction. Net veertig geworden, overstijgt Groff daarmee haar status van veelbelovend talent. Met drie romans, twee verhalenbundels en een aantal onderscheidingen heeft ze zich ontpopt tot een vaste waarde binnen de Amerikaanse literatuur. De Nederlandse vertaling van Florida is gepland voor mei 2019 bij De Bezige Bij.

De ‘furie’ van Groffs laatste roman is duidelijk aanwezig bij de hoofdpersonages van deze verhalen, waarvan sommigen dezelfde vrouw lijken te zijn. Een gehuwde vrouw met twee kinderen die in Florida woont, waar de verhalen zich afspelen, kan doorgaan voor een alter ego van Lauren Groff zelf.

De personages zijn woedend op zichzelf, op anderen, op de afvalmaatschappij, op de manier waarop het milieu op een apocalyptisch scenario afstevent, op de prestatiedruk en de ideaalbeelden die nagestreefd moeten worden.

De staat Florida ontplooit zich als een centraal personage dat tegelijk gedomesticeerd en wild kan zijn. Gevaren van de natuur loeren voortdurend om de hoek, maar toch kunnen emoties en psychologische kronkelingen voor een waar mijnenveld zorgen.

Een verscheidenheid van personages, plaatsen en tijdssegmenten worden verenigd binnen het landschap, het klimaat en de geschiedenis, een bepaalde manier van denken. Hoewel geworteld in realisme dragen de verhalen een dystopisch karakter met zich mee.

Groff zoekt steeds opnieuw de dualiteit van het leven op (plezier en pijn, hoop en wanhoop, liefde en woede) om haar personages op het scherp van de snee tot leven te wekken. Een bijzonder beklijvende bundel. (Nationalbook.org)

De Florida-panter (zie beneden -- de cover van het boek toont een bewerkte oude tekening van een zwarte panter), een zeer bedreigde subsoort van de Amerikaanse poema, die gespot wordt in het verhaal 'The Midnight Zone', staat symbool voor de teloorgang van de natuur in de staat. Intussen zijn er in Florida plannen voor een vastgoedproject dat versneld een einde kan maken aan de overleving van de soort. (uit The Guardian)

Lauren Groff: Florida, Riverhead Books New York, 2018, 275 p. ISBN 9780525536260. Distributie Penguin RandomHouse Northern Europe

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2019

De bijzondere syntaxis van onvertaalbare locuties

Jacques Derrida en Veva Leye

De ontembare

Guillermo Arriaga

Fantoommerrie

Marieke Lucas Rijneveld

Nachtouders

Saskia de Coster

Wijzigingen bijhouden

Sayed Kashua

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2019

De kleur van de zon

David Almond

In de voetsporen van Karel Daarwind

Mārtiņš Zutis

Merel

Sarah Moon

Oma Vogeltje

Benji Davies

Wat ik de bomen wil vertellen

Enzo Pérès-Labourdette

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri