Poëzie

BOEKEN NR. 2, JANUARI 2019

Hans Dorrestijn: Goeienavond Toos: De leukste liedjes en light verse

door Jo Vanderwegen

‘Het leven doet iets minder pijn met een lied van Dorrestijn!’: de slagzin op de flap van Goeienavond Toos zou even goed de slagzin van het gehele oeuvre van Hans Dorrestijn (geb. 1940) kunnen zijn. De cabaretier-annex-schrijver-van-het-betere-lied maakte in de jaren tachtig furore als auteur van prachtige liederen vertolkt door chansonnières als Adèle Bloemendaal, zie bijvoorbeeld klassiekers als ‘De vleselijke woning’ en ‘De lelijkheid’. De meest bitterzoete nieuwsberichten kwamen tot ons via Dorrestijns Persagentschap (DPA), droogkomisch voorgelezen door hemzelf bij optredens of op plaat. Zopas verscheen opnieuw een selectie van zijn grappigste teksten over huwelijks- en ander leed, onder de titel Goeienavond Toos, tevens de eerste regel van een van zijn opgenomen liedteksten.
 
Goeienavond Toos is natuurlijk niet Dorrestijns eerste gedrukte uitgave en volgt op andere titels zoals Het anti-hondenboek, Dorrestijns Vogelgids of bijvoorbeeld Nu de liefde me zo tegenzit. Alle teksten in het huidige boekje zijn dus al eens elders gepubliceerd. De jongste bundeling mag dan ook gezien worden in navolging van het onverwachte succes van een uitgave van werk van die andere Nederlandse bard, Lévi Weemoedt, vriend en collega van Dorrestijn. Ook Weemoedt beziet het leven droefgeestig, doch met humor. Beide dichters van het light verse traden in het verleden geregeld samen op.
 
Het boekje opent met het gedicht ‘Chagrijnige wijven’ (‘Wat heeft eenzaamheid om ’t lijf / Vergeleken bij 'n chagrijnig wijf?’), en is ongeschikt voor gevoelige zielen of verdedigers van vrouwenrechten. Ook dierenliefhebbers zonder gevoel voor humor (‘Wat heeft de Here toch bedoeld / Toen hij de Pony schiep?’), (‘Honden zijn zelfzuchtig / oppervlakkig, dom en laf / Ze verpesten de beschaving / met hun hinderlijk geblaf’) zijn bij Dorrestijn niet aan het juiste adres. De lezer moet tegen een stootje kunnen, seksualiteit en de dood passeren hier en daar de revue. Wie het werk van Hans Dorrestijn al goed kent, zal niet voor verrassingen komen te staan. Toch biedt Dorrestijns werk nog steeds troost. De liefhebber beleeft met Goeienavond Toos een feest van herkenning en kan moeiteloos de stem van de auteur in zijn hoofd horen, zijn eigen teksten zingend terwijl hij op de piano tokkelt.
 
Hans Dorrestijn: Goeienavond Toos: De leukste liedjes en light verse, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam 2018, 84 p. ISBN 9789038807010. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, JANUARI 2019

Bakermat

Luuk Gruwez

De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen

Bart Van Loo

There There / Er is geen daar daar

Tommy Orange

Toekomstkoorts

Annelies Beck

Vorosjylovhrad

Serhi Zjadan

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2019

De schelmenstreken van Reinaert de Vos

Koos Meinderts (bew.), Carll Cneut, Charlotte Dematons e.a. (ill.)

De sprookjesverteller. Sprookjes van overal

Thé Tjong-Khing

Feo en de wolven

Katherine Rundell

Lepelsnijder

Marjolijn Hof, Annette Fienieg (ill.)

Mijn oma is kwijt…

Peter Theunynck, Lies van Gasse (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri