Non-fictie

BOEKEN NR. 5, MEI 2019

Patrick van den Hanenberg : Het leven heeft geen zin, maar ik wel

door Jo Vanderwegen

Cabaretliefhebber en oud Volkskrant-journalist Patrick van den Hanenberg schreef onlangs een biografie over de door hem zeer bewonderde zanger-cabaretier Maarten van Roozendaal (1962 - 2013). Van Roozendaal, bekend om zijn scherpe en grappige voorstellingen maar vooral ook om zijn prachtige en vileine liedteksten (‘Red mij niet’ bracht het zelfs tot radioklassieker), leidde een liederlijk leven waarin zijn kunst en de vrijheid die daardoor gecreëerd werd, voorop stond.  
 
Van den Hanenberg gaat van start met de eerste ontmoeting die hij had met Van Roozendaal, toen hij voor de krant een stuk moest schrijven over de finale van het Amsterdamse Kleinkunst Festival in 1993. Daarna, aldus de auteur, miste hij geen programma meer van de man uit Heiloo. Die bewondering spreekt uit elke bladzijde van het door Van den Hanenberg geschreven levensverhaal. Een goede jeugd (weliswaar getekend door de onverwachte dood van zijn beste vriend), een warme familie, ambitieuze schrijfplannen en succesvolle en nauwgezet voorbereide optredens: dat was het leven van Maarten van Roozendaal in een notendop.
 
Hoewel het succes hem aanvankelijk niet leek te komen aanwaaien, hield Van Roozendaal vast aan zijn eigen idioom, wars van de aantallen bezette stoelen in de theaters. Dat zorgde er jaren later voor dat zijn optredens in één tel uitverkocht waren. Van den Hanenberg gaat chronologisch te werk; naast een levensbeschrijving over een gevoelig jongetje dat opgroeit in een groot gezin, lezen we ook over Van Roozendaals eerste optredens in De Engelenbak in Amsterdam en zijn samenwerking met muzikanten als Kim Soepnel, Egon Kracht en Marcel de Groot.  
 
Voor zijn verhaal sprak Van den Hanenberg met tal van familieleden, collega’s, vrienden en bekenden van Van Roozendaal. Spil daarin is zijn vrouw Eva Bauknecht, die naast zijn levenspartner ook de regisseur van zijn voorstellingen was. Zij toont aan dat de nonchalance die Van Roozendaal zo leek te kenmerken, slechts schijn was; haast over elk handgebaar dat hij maakte tijdens het zingen van zijn liederen, bleek te zijn nagedacht. Dat neemt niet weg dat de kracht van zijn teksten overeind blijft en dat we samen met Van den Hanenberg blij mogen zijn dat allerlei artiesten ook vandaag nog zijn liedjes vertolken.  
 
Patrick van den Hanenbergs ambitie om een biografie over zijn vriend te schrijven is volbracht; dat enige kritische noot daarin achterwege blijft, zij hem vergeven. Dat levert dan wel niet een volledig overzicht op – de nadruk ligt al bij al vooral toch op het werk, meer nog dan op het leven – maar wel een zeer lezenswaardig boek op, dat naast tal van foto’s ook een handig register bevat.
 
Patrick van den Hanenberg: Het leven heeft geen zin, maar ik wel, Nijgh & van Ditmar, Amsterdam 2019, 318 p.: ill. ISBN 9789038804675. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2019

Brutopia. De dromen van Brussel

Pascal Verbeken

De literatuur draait door

Sander Bax

De patiënten van dokter García

Almudena Grandes

Meneer Janeu

Georges Bernanos

Otmars Zonen

Peter Buwalda

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2019

De dader

Antonia Michaelis

De geschiedenis van Jane Doe

Michael Belanger

Farwest

Peter Elliott, Kitty Crowther (ill.)

Konijn & Egel. Er komt geen einde aan het einde

Paul Verrept, Nils Pieters (ill.)

Mevrouw Wervelwind

Rindert Kromhout, Jan Jutte

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri