Misdaad

BOEKEN NR. 5, MEI 2019

Robert Bryndza: Donker water

door Karen Vandyck

De in Slowakije wonende Brit Robert Bryndza is in sneltempo een gevestigde waarde in het thrillerlandschap aan het worden. Na Het meisje in het ijs en De stalker in de nacht is Donker water nog maar zijn derde in het Nederlands vertaalde thriller, maar hoofdpersonage Erika Foster wordt nu al tot de meest favoriete personages in de thrillerwereld gerekend (poll naar aanleiding van de Nederlandse Thriller Tiendaagse 2019).
 
Foster is dan ook een interessant en gelaagd personage. De in Slowakije geboren Foster woont al meer dan 25 jaar in Groot-Brittannië en is opgeklommen tot inspecteur bij de Britse politie. Ze heeft het talent en de speurneus om hoger op te klimmen, maar is eveneens gezegend met een stevige eigen mening en een koppige wil. Daardoor heeft ze al menige promoties aan haar neus zien voorbijgaan. In Donker water is ze overgeplaatst naar het politiekorps in Bromley waar ze een grote drugszaak onderzoekt.
 
Na een tip dat er bewijsmateriaal zou verstopt liggen in een oude, verlaten steengroeve laat Foster enkele duikers in het water zoeken. Ze vinden echter niet alleen de drugs terug, maar ook het skelet van de 26 jaar eerder verdwenen Jessica Collins. Het elfjarige meisje verdween tijdens een wandeling van haar huis naar het huis van een jarig klasgenootje, zo’n 100 meter verderop. Sindsdien is er nooit nog iets van haar vernomen. Foster raakt geïntrigeerd door de cold case en vindt al snel enkele aanknopingspunten om het onderzoek te heropenen.

De boeken van Robert Bryndza kenmerken zich door een uitstekende schrijfstijl en een grondige uitdieping van de personages. Vooral Erika Foster heeft in de loop van de drie boeken al een stevige weg afgelegd. Kwam ze in Het meisje in het ijs nog over als een koele, soms kille, speurder, dan evolueert Foster langzaamaan naar een iets warmer personage dat zich langzaam nestelt in de harten van de thrillerlezers. Foster heeft ook al heel wat meegemaakt: haar echtgenoot en collega Mark kwam immers om het leven tijdens een uit de hand gelopen zaak.  
 
Bryndza’s personages groeien mee met elk nieuw boek en elk personage krijgt in de mate van het mogelijke een eigen achtergrond mee. Zo blijkt de familie Collins niet zo’n stevige onderlinge band te hebben als ze de buitenwereld willen doen geloven. En ook Amanda Baker, de inspecteur die het onderzoek naar de verdwijning van de kleine Jessica 26 jaar geleden voerde, is een interessant personage. Baker is inmiddels aan de drank verslaafd en worstelt nog steeds met haar eigen falen zo veel jaar geleden.
 
Door de primaire focus op de personages kan je zeggen dat Donker water een boek is dat vrij traag op gang komt en waar de actie niet van elke bladzijde spat. Wie houdt van een fijne karakterontwikkeling, een plot die goed in elkaar steekt met een snelle schrijfstijl is bij Robert Bryndza echter zeker aan het goede adres.
 
Robert Bryndza: Donker water, Boekerij, Amsterdam 2018, 364 p. Vertaling van Dark Water door Jan Mellema. ISBN 9789022585115. Distributie: Lannoo

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri