Misdaad

BOEKEN NR. 7, JULI 2019

Mike Nicol: Kaapse corruptie

door Jooris van Hulle

Na zijn terecht geprezen en veelgelezen Kaapstad-trilogie met voormalige wapensmokkelaars Mace Bishop en Pylon Buso als hoofdrolspelers biedt Mike Nicol met de roman Kaapse corruptie de aanzet van wat weer een nieuwe reeks kan worden, dit keer geconcipieerd rond privédetective Fish Pescado. Geen ex-wapensmokkelaar dit keer, maar toch weer iemand die er niet voor terugschrikt buiten de lijntjes te kleuren. Als er al eens een opdracht op hem afkomt en hij het altijd nijpende gebrek aan geld weer eens lijkt te kunnen keren, geeft hij er de voorkeur aan te gaan surfen met zijn vriend Daro. Dat hij ondertussen ook drugs dealt, zorgt er dan weer voor dat hij de eindjes toch aan elkaar weet te knopen.  
 
Met zijn verhaal over de Kaapse corruptie – de titel van de roman laat er geen twijfel over bestaan: het Zuid-Afrikaanse machtssysteem hangt van steeds verder om zich heen grijpende corruptie aaneen – voert Mike Nicol zijn lezers mee naar de beginjaren van de 21ste eeuw. Samen met zijn vriendin, de ex-gokverslaafde Vicki, gaat Pescado op zoek naar de jongeman die in een straatrace een dodelijk ongeval heeft veroorzaakt. Gaandeweg wordt hem duidelijk dat hooggeplaatste politici de hele zaak in de doofpot willen stoppen. Spin in het web is Jacob Mkezi, hooggeplaatst politiefunctionaris, zelf betrokken in een corruptieproces, maar leep genoeg om zich eruit te praten. Dat overigens bezwarend fotomateriaal opduikt, waarop te zien is hoe hij afspraakjes maakt met jongetjes die zich prostitueren, zal hij al even snel en makkelijk weten te pareren.  
 
Aan dit aan de huidige tijd rakende verhaal, waarin ook aandacht wordt besteed aan de manier waarop Chinezen proberen te infiltreren in de Zuid-Afrikaanse mijnnijverheid, verbindt Nicol in een reeks tussendeeltjes het relaas van ‘het moordcommando’, waarin wordt aangetoond hoe tijdens de apartheidsperiode en ook nog daarna politieke moorden schering en inslag waren. Het verhaal over de leden van het moordcommando vangt aan in 1977 en is gebaseerd op moordaanslagen die de koppen van de pers hebben gehaald. Dat de opdrachtgevers er nadien niet voor terugdeinzen ook de leden van het commando het zwijgen op te leggen, toont nog eens op een directe manier aan hoe macht steeds weer corrumpeert, met als enig doel voor ogen de eigen positie te vrijwaren. De psychologische druk die wordt uitgeoefend op mensen als Fish en Vicki die in en tijdens hun onderzoek  steeds dichter bij de waarheid komen, is dan nog maar de eerste stap om hun duidelijk te maken dat zij zich het best verder afzijdig zouden houden.  
 
Kaapse corruptie is zoveel meer dan een rechtlijnig uitgewerkte misdaadroman. Verhaalmotieven haken in een doordacht en fijnzinnig opgezette compositie geruisloos in elkaar en hangen op die manier een beeld op van een land dat blijvend op zoek is naar zichzelf.
 
Mike Nicol: Kaapse corruptie, De Geus, Amsterdam 2019, 456 p. ISBN 9789044541663. Vertaling van Of Cobs and Robbers door Ton Heuvelmans. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, JULI 2020

Brieven in de nacht

Hoda Barakat

De onvolmaakten

Ewoud Kieft

De poort

Natsume Sōseki

Het verschroeide land

Emiliano Monge

Ieder zijn eigen meer

Nenad Joldeski

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2020

Dick Bruna

Bruce Ingman, Ramona Reihill

Het boek van Jongen

Catherine Gilbert Murdock, Ian Schoenherr (ill.)

Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand

Joke van Leeuwen

Offerkind

Rob Ruggenberg

Vogel Vliegop

Julia Donaldson, Catherine Rayner (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri