Misdaad

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2019

Sarah Pekkanen, Greer Hendricks: Een anonieme vrouw

door Karen Vandyck

Na De vrouw na mij is Een anonieme vrouw de tweede samenwerking tussen Sarah Pekkanen en Greer Hendricks. Net als in hun eerste gezamenlijke thriller ligt de spanning ook hier haast uitsluitend op psychologisch niveau. Ook al zijn er geen grote actiescènes en spat het bloed niet in het rond, dat wil niet zeggen dat er niets te beleven valt. Elk personage heeft immers iets te verbergen en de grote vraag is wie het best het psychologische spelletje kan volhouden.
 
De 28-jarige Jessica Farris woont in New York waar ze freelance werkt als make-upspecialiste. Ooit had ze de droom om achter de coulissen in Broadway aan de slag te gaan, maar ondanks werk bij enkele kleinere theaterproducties, heeft ze haar droom laten varen voor het lucratievere werk bij Beauty Bizz, een bureau waar je een visagiste aan huis kan bestellen. Tijdens een van haar opdrachten moet ze twee jonge studentes opmaken voor een nachtje stappen. Toevallig komt Jessica erachter dat een van de studentes de volgende dag mee zal werken aan een psychologische studie van de universiteit. Omdat de studente aangeeft toch niet te gaan, besluit Jessica haar plaats in te nemen.
 
Zo zit ze de volgende ochtend achter een laptop op de campus van de faculteit psychologie waar ze als proefpersoon 52 allerlei vragen krijgt voorgeschoteld. Jessica weet enkel dat het onderzoek gaat over moraliteit en ethische kwesties en al gauw worden de vragen persoonlijker. Tot haar eigen verbazing wordt ze door professor Shields uitgenodigd voor een volgende diepgaandere fase van het onderzoek. De stevige cheque, waarmee ze haar ouders kan helpen de zorg voor haar gehandicapte zusje Becky te betalen, trekt Jessica over de streep. Wat zij echter niet weet, is dat psychiater Shields een verborgen agenda heeft.
 
Het blijft lang gissen wat de werkelijke reden is van dokter Shields’ experiment en wie de waarheid vertelt. Afwisselend komen Jessica en dokter Shields als verteller aan het woord, waardoor de focus (en de waarheid) steeds verlegd wordt. Dat dokter Shields iets achterhoudt, wordt snel duidelijk, maar is Jessica zelf wel helemaal oprecht?
 
Jessica Farris is een aangenaam personage en je begrijpt waarom ze zich laten meeslepen in Shields’ onderzoek. Ze voelt zich immers verantwoordelijk voor de handicap van haar zusje, van wie de verzorging haar ouders handenvol geld kost. In het gejaagde New York heeft ze weinig echt goede vrienden en enkel vluchtige relaties. Dokter Shields komt dan weer over als kil en hyperintelligent, en blijft een mysterieus personage waar je geen vat op lijkt te krijgen. Een anonieme vrouw is een boek over vertrouwen, loyaliteit en manipulatie dat vlot wegleest en enkele uurtjes knappe psychologische spanning brengt.
 
Sarah Pekkanen, Greer Hendricks: Een anonieme vrouw, Luitingh Sijthoff, Amsterdam 2019, 413 p. Vertaling van An anonymous girl door Maya Denneman en Daniëlle Stensen. ISBN 9789024576258. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Buiten beeld

Jurriaan van Eerten

De allegorische microfictie van Cynan Jones

Het landschap als een spiegel

De schrijver is een alleenstaande moeder

Hagar Peeters

Schelmen van het Oude Hof

Mateui I. Caragiale

Zon

Peter Verhelst

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

De koudste winter

Tine Mortier, Alain Verster (ill.)

De man met de zeegroene ogen

Koos Meinderts, Sanne te Loo (ill.)

dier boek. ik lees van aas gier tot zee draak

Coco & June

Het beest met de kracht van tien paarden

Lida Dijkstra, Djenné Fila (ill.)

Stel dat...

Alastair Reid, JooHee Yoon (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri