Vertaald proza

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2019

Ocean Vuong: On Earth We're Briefly Gorgeous / Op aarde schitteren we even

door Kris van Zeghbroeck

Ocean Vuong werd in 1988 geboren als Vuong Vinh Quoc in Ho Chi Minh City (Vietnam). Hij komt uit een familie van rijstboeren. Zijn grootvader aan moeders kant was een Amerikaanse soldaat. In 1990 migreerde hij als baby met zijn moeder en grootmoeder naar de Verenigde Staten (Hartford (Connecticut)), waar hij als Boeddhist opgroeide.

Vuongs moeder werkte als manicurist. Hij groeide op tussen vrouwen zonder vaderfiguur in een sociale wijk en leerde pas vanaf zijn elf jaar lezen in een familie van analfabeten. Zijn prille scholing omvatte de geschiedenis en folklore van Vietnam, vervat in grootmoeders verhalen van pijn en verlies en overschaduwd door een erfenis van oorlog en dood.

De nalatenschap van de overlevenden werd zo in zijn ziel gegrift. Pas bij de repatriatie van zijn overleden grootmoeder naar Vietnam in 2008, maakt hij fysiek kennis met zijn geboorteland. Een land dat hij enkel betekenis kan geven door de herinneringen van anderen. Zijn vroege gedichten waren een manier om die (familie)verhalen vast te leggen en eigen te maken.

Vuong werd door zijn moeder Ocean hernoemd omdat hij, zoals de Pacifische Oceaan, Vietnam en de Verenigde Staten verbindt, zonder exclusief tot een van die landen te behoren. Zowel zijn wortels als zijn homoseksuele geaardheid sturen de vraag naar identiteit die in zijn werk verweven zit.

Tijdens zijn studie cultiveerde Vuong de gewoonte om ’s nachts te schrijven, wanneer de criticus of redacteur in hem zich teruggetrokken heeft. Hij haalde een Bachelor of Fine Arts aan Brooklyn College en woont nu in New York. Hij werkt als poëzieuitgever voor Thrush Press en schrijft regelmatig voor tijdschriften als American Poetry Review, Boston Review, New Republic en de New Yorker.

Vuong is een bekroond dichter met bundels als Burnings (2010), No (2013) en Night Sky with Exit Wounds (2016). Deze laatste leverde hem de Forward Prize 2017 en de TS Eliot Prize 2018 op. Nu debuteert hij als romanschrijver met On Earth We're Briefly Gorgeous (2019, Op aarde schitteren we even), dat de longlist van de National Book Award 2019 haalde.

Vuong had geen gemakkelijke jeugd met enerzijds de afwezigheid van de vaderfiguur en anderzijds de posttraumatische stress en het gezinsgeweld waar zijn moeder en grootmoeder mee te kampen hadden. Waar de bundel Night Sky with Exit Wounds de mythe van de afwezige vader behandelde, focust de autobiografische roman On Earth We're Briefly Gorgeous op de relatie met de moeder en grootmoeder.

De roman brengt geen chronologisch verhaal, maar krijgt de vorm van een brief die associatief heen en weer springt tussen heden en verleden. De volwassen Little Dog/Hondje blikt terug op zijn jeugd, waarvan een aantal feiten hierboven vermeld werden. Centraal staat het opgroeien in een achterkamertje van een nagelsalon en de problematische relatie met de moeder die binnen haar traumatisch verwerkingsproces ruimte moet vinden voor liefde en zorg.

Binnen dit kader doorloopt een jongen een moeilijk parcours binnen de Amerikaanse maatschappij, waarin hij zijn afkomst en zijn geaardheid een zinvolle plaats moet geven. Klein van gestalte, Aziatisch en homoseksueel is hij de ‘nar’ bij uitstek, die ongemerkt de maatschappij observeert. Hij schrijft als dichter in een betoverend poëtisch en experimenteel proza met een caleidoscoop aan gelinkte metaforen. Een heel eigen verhaal van ontworteling, groei en identiteit dat een universele waarde en kracht krijgt.

Ocean Vuong: On Earth We're Briefly Gorgeous, Penguin New York, 2019, 246 p. ISBN 9780525562023. Distributie Penguin RandomHouse International

Ocean Vuong: Op aarde schitteren we even, Hollands Diep Amsterdam, 2019,  236 p. ISBN 9789048846832. Vertaling van On Earth We're Briefly Gorgeous door Johannes Jonkers. Distributie Amstel Uitgevers


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Aria van professor Bentoné

Dirk Elst

Baron Bagge / Mona Lisa. Twee novellen

Alexander Lernet-Holenia

De gelukzalige jaren van tucht

Fleur Jaeggy

Gare du Nord. Belgische en Nederlandse kunstenaars in Parijs (1850-1950)

Eric Min

Het web van omtrek

Paul Demets

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Brown girl dreaming

Jacqueline Woodson

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn

Elle van Lieshout, Erik van Os, Marije Tolman (ill.)

De omhelzing

David Grossman, Michal Rovner (ill.)

Een tijger in je bed

Bibi Dumon Tak, Ingrid & Dieter Schubert (ill.)

Vluchtweg

Goedele Ghijsen

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri