Misdaad

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2019

Megan Goldin: De escaperoom

door Karen Vandyck

Megan Goldin is niet de eerste auteur die het populaire fenomeen van de escaperoom verwerkt in een thriller. Zo speelde o.a. ook Tik Tak van Chris McGeorge zich af in een afgesloten ruimte waaruit de personages dienden te ontsnappen. In De escaperoom vormen de gebeurtenissen in de afgesloten ruimte, in dit geval een lift, niet het hoofdverhaal, maar eerder een middel om terug te gaan in het verleden van de opgesloten personages. Dit zijn collega’s jurist Jules, financieel expert Sam, ex-fotomodel Sylvie en teamleader Vincent de Vries. De vier werken bij Stanhope and Sons, een toonaangevend investeringskantoor in Wall Street, en hun werk is hun leven. Ze hebben de afgelopen jaren meer tijd met elkaar doorgebracht dan met hun eigen partners. En ze gaan over lijken, letterlijk zelfs want al snel blijkt dat hun collega Lucy Marshall zelfmoord pleegde.
 
Althans dat is de officiële versie. Collega Sara Hall, de enige op kantoor die met de autistische, maar briljante Lucy bevriend was, ziet in Lucy niet het type dat zelfmoord zou plegen. Wanneer ze afspreekt met Lucy’s moeder en begint te graven in Lucy’s leven ontdekt ze dat niet alles bij Stanhope and Sons even koosjer is. Op zich is dit geen nieuws voor Sara want ze ondervond zelf al snel dat alles voor Stanhope and Sons moet wijken en het minste foutje het einde van je carrière kan betekenen. Daartegenover staan bonussen met een paar nullen en een leven in de hoogste kringen van Manhattan.
 
Zelf noemt voormalig Reuters- en ABC-correspondente Megan Goldin haar eerste in het Nederlands vertaalde boek een ‘corporate thriller’. Met oog voor detail laat de Australische schrijfster zien hoe het er achter de schermen van topcarrières aan toe gaat en hoe grenzeloze ambitie, decadente luxe en hyperintelligentie hand in hand gaan met wraak, afgesprongen miljardendeals en manipulatie. Een keiharde wereld waarin werknemers gebrainwasht worden door het bedrijf en enkel denken in cijfers toegelaten is. Voor de pas afgestuurde Sara Hall uit Chicago betekent dit een hele aanpassing en ondanks het feit dat haar harde werk haar een plaats in Vincent de Vries’ team oplevert, blijft het amorele en harde karakter van haar job wringen.
 
Aan het begin van De escaperoom worden Vincent, Jules, Sam en Sylvie onder het mom van een teambuildingsactiviteit naar een verlaten gebouw in de South Bronx gelokt. Wanneer ze in de lift naar de zeventigste verdieping stappen, gaan de deuren echter niet meer open, maar toont een boodschap: ‘Welkom in de escaperoom. Jullie doel is eenvoudig. Er levend uit komen.’ De claustrofobische gebeurtenissen in de lift worden afgewisseld door hoofdstukken waarin ik-verteller Sara Hall haar beginjaren bij Stanhope and Sons schetst. Door de afwisseling tussen heden en verleden krijgt de lezer steeds meer details over het opgesloten viertal en Sara Hall zelf. Godin hanteert daarbij een vlotte schrijfstijl die De escaperoom de nodige vaart geeft. De ontknoping flirt met het ongeloofwaardige, maar past ook wel binnen het kader van verraad en wraak. Een spannende, originele thriller, zoals quotes van Lee Child en Harlan Coben de lezer op de kaft beloven.
 
Megan Goldin: De escaperoom, Ambo/Anthos, Amsterdam 2019, 360 p. Vertaling van The Escape Room door Roelof Posthuma. ISBN 978902634672. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri