Nederlands proza

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

Ish Ait Hamou: Het moois dat we delen

door Tom Rummens

Luc en Soumia heten de twee protagonisten in Het moois dat we delen. Ze kennen elkaar niet, maar als hun wegen elkaar kruisen, blijken ze meer in elkaar verstrengeld te zijn dan ze eigenlijk zouden willen. In zijn vierde roman gaat Ish Ait Hamou op zoek naar wat ons bindt, in een samenleving die steeds driester lijkt te polariseren.  
 
Soumia heeft twee mannen een lift gegeven naar het station van Brussel Noord. Daar pleegden ze een aanslag. Luc verloor in die aanslag zijn vrouw. Wist Soumia wat ze deed? Ze kende de mannen, van vroeger, ze wist dat ze radicaliseerden. Maar had ze ook kunnen weten wat ze in hun schild voerden? Terwijl Soumia haar leven opnieuw probeert op te pakken, onderneemt Luc een heilloze poging om met het verleden in het reine te komen. Maar de wonde is te diep, ze ettert onophoudelijk en de toevallige ontmoeting met Soumia helpt uiteraard ook niet echt. Hij wil alles te weten komen, maar weet ook dat de waarheid te pijnlijk is om onder ogen te zien. En ook dat ze allicht ontoereikend is om het bodemloze gat in zijn hart te vullen.  
 
In zijn kenmerkende vertelstijl grijpt Ish Ait Hamou zijn lezers meteen bij de kraag, en hij laat ze niet meer los. De pagina’s lezen toegankelijk, filmisch, je kan je zo voorstellen hoe Luc en Soumia eruit zien, je ziet ze zitten, je kan hun conversaties horen, je ruikt de thee die ze drinken. Het maakt zijn personages tastbaar, en dat is ook de inzet van zijn boek: dit gaat over ons. Over ons allemaal. Want ook al vertegenwoordigen Luc en Soumia stereotypen (de brave, bange Vlaming versus het moslimmeisje dat flirt met de rafelranden van het aanvaardbare), Ish Ait Hamou gaat in dit boek vooral op zoek naar onze zin voor vergeving en aanvaarding.  
 
Het moois wat we delen speelt zich overduidelijk af tegen de horizon van het Vlaanderen van de afgelopen jaren. Ondanks de verschillen, ondanks de schijnbaar tegengestelde visies, uitgangspunten en leefsituaties van beide hoofdpersonages, weet Ait Hamou schijnbaar moeiteloos ook de menselijkheid achter zijn personages te vatten. En daar gaat het om. Kan Luc Soumia vergeven? Ze is het enige wat hij nog heeft om zijn woede en verdriet op af te koelen, maar helemaal eerlijk is dat natuurlijk niet. Kan Soumia begrijpen dat Luc haar iets verwijt, terwijl ze strikt genomen niks verkeerd heeft gedaan, behalve op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn en daar niet van weggelopen zijn?  
 
Ish Ait Hamou heeft met deze roman een boek geschreven over de menselijke capaciteit die we anno 2020 misschien wat meer op de voorgrond zouden moeten plaatsen: de kracht om elkaar te begrijpen, ook al zijn onze standpunten zo verschillend, ook al hebben we elk ons eigen verhaal. Want is niet juist die eigenschap de kern van onze menselijkheid?
 
Ish Ait Hamou: Het moois dat we delen, Angèle, Antwerpen 2019, 270 p. ISBN 9789022336953. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2022

April in Spanje

John Banville

De aftocht

Anna Eble, Marleen Nagtegaal, Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek (sam.)

De draaischijf

Tom Lanoye

De val van de Taira

Anoniem

Er is nog tijd

Rodrigo García

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2022

De wereldgeschiedenis in 100 dieren

Simon Barnes en Frann Preston-Gannon (ill.)

Ik blijf ook altijd bij jou

Smriti Halls, Steve Small (ill.)

King en de drakenvlinders

Kacen Callender

Mevrouw Das en Meneer Ping

Rindert Kromhout en Natascha Stenvert (ill.)

Sneeuwwit

Daan Remmerts de Vries, Mark Janssen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri