Non-fictie

BOEKEN NR. 5, MEI 2020

Jung Chang: Dochters van China

door Jooris van Hulle

Met haar debuutroman Wilde zwanen (1991), waarin zij haar persoonlijke familiegeschiedenis in kaart bracht, brak Jung Chang wereldwijd door. Nadien volgden nog de biografie van Mao en die van keizerin-weduwe Cixi (1835-1908), die de eerste hervormingen doorvoerde die China op weg moesten zetten naar een democratisch bewind.  
 
In haar nieuwe boek Dochters van China focust zij op de drie zussen Soong die een belangrijke rol speelden in het China van de 20ste eeuw. In wezen zou je hier kunnen zeggen dat Ei-ling, Ching-ling en May-ling drie eeuwen vertegenwoordigen: ze werden geboren eind van de 19de eeuw (resp. 1889, 1893 en 1898), de jongste overleed in 2003 in New York. Ronduit indrukwekkend is het meer dan 70 pagina’s tellende notenapparaat, bibliografische verwijzingen en register waarmee het boek wordt afgesloten. Het laat zien dat Chang zich meer dan terdege heeft gedocumenteerd om voor zichzelf en voor de lezer de politieke evolutie van China in de voorbije eeuw te doorgronden.  
 
Jung Chang schetst een intrigerend beeld van de drie zussen. Vader Soong Charlie was een van de vertrouwelingen van Sun Yat-sen, de grondlegger van de republiek China. Sun, die zoals Jung Chang noteert, gedreven werd ‘door dat ene motief in zijn leven: zelfvergroting’, zocht – doelbewust en vanuit pure berekening - toenadering tot Moskou om de macht naar zich te kunnen toetrekken. Dat hij op die manier bij Ching-ling, met wie hij gehuwd was, de kiemen voor haar overstap naar het communisme legde, zal wel niet direct zijn bedoeling zijn geweest. Ching-ling zal trouwens de geschiedenis ingaan met de bijnaam ‘Rode Zus’.  
 
Ondertussen zoeken ook de beide andere zussen hun weg in het politieke web dat geweven wordt. May-ling huwt Chiang Kai-shek, de ‘generalissimo’, terwijl op de achtergrond oudste zus Ei-ling, wier man H.H. Kung een al even belangrijke rol blijft spelen, mee de ontwikkelingslijnen blijft bepalen. Als na Chiang Kai-shek de macht in handen komt van Mao, zal Rode Zus het zelfs tot vicevoorzitter schoppen van diens regering.
 
De grootste verdienste van Dochters van China ligt hierin dat Jung Chang geen politiek traktaat heeft geschreven, maar middels een overvloed aan pittige en sprekende details de menselijke kant van de zussen Soong op het voorplan stelt. Het boek leest als een verhaal van liefde en verraad, van berekening en emoties die vaak moeilijk met elkaar te verzoenen lijken, een verhaal kortom van mensen die zich staande moesten zien te houden in situaties die niet zomaar voor de hand lagen.  
 
Jung Chang: Dochters van China, De Boekerij, Amsterdam 2020, 431 p. : ill. ISBN 9789022579572. Vertaling van Big sister, little sister, red sister door Paul Syrier. Distributie Lannoo 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 6, JUNI 2020

Alleen de bergen zijn mijn vrienden

Behrouz Boochani

Autobiografie van een lijk en andere verhalen

Sigizmoend Krzjizjanovski

De straffeloze

Huub Beurskens

De zwarte klok

Paulus Hochgatterer

Tegendraads

Mia Doornaert

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2020

De gemene moord op Muggemietje

Ted van Lieshout

De vuurvogel

Bette Westera, Djenné Fila (ill.)

Het fortuin van Fausto. Een fabel verbeeld

Oliver Jeffers

Oorlog in inkt

Annemarie van den Brink, Suzanne Wouda, Steef Liefting (ill.)

Patrick

Annelies Verbeke

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri