Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2020

Catherine Gilbert Murdock, Ian Schoenherr (ill.): Het boek van Jongen

door Iene Bocken

10+ - Het gebeurt niet zo vaak dat ik vanaf het allereerste moment wordt meegezogen in een verhaal. Het boek van Jongen had me meteen in zijn greep en katapulteerde me terug in de tijd. We schrijven Frankrijk in het jaar 1350, in de tijd van nonnen in een habijt, paters wonende op de hofstee en ridders die op hun ros strijdend ten onder gaan. De vertelstijl is lyrisch en er wordt constant gebruikgemaakt van religieuze symbolen en gebruiken. Spanning en avontuur worden vanaf het begin langzaamaan opgebouwd en houden je vast tot in het laatste hoofdstuk.
  
Jongen. Zo noemen ze hem. Of monster. Hij heeft het gezicht van een engel en, door zijn misvormingen, het lichaam van een demon. Zijn schoenen zijn gekregen, zijn broek wordt opgehouden met een touwtje, hij draagt een geitenvel en een rode kap tegen de kou.
 
‘Ik mocht mezelf nooit tonen en ik mocht nooit aan mijn bochel zitten, want mijn bochel was het kwaad en bewees dat ik een monster was – dat, en mijn andere geheim.’
 
Jongen, een wees, heeft onderdak gekregen op de hofstede van Monsieur Jacques, waar hij als geitenhoeder werkt. De zwarte dood heeft het land geteisterd en ook zijn beschermer, Pater Petrus, werd door de vreselijke ziekte getroffen. Jongen valt ten prooi aan de spot van de mensen. Op een dag wordt Jongen opgemerkt door Secundus, een mysterieuze pelgrim op weg naar Rome. Secundus moet op zijn tocht een aantal heilige voorwerpen verzamelen en ziet in Jongen een goede knecht. Rib tand duim teen stof hoofd graf. Dit zijn de 7 relieken die de essentie van de zoektocht behelzen.
 
Ondanks leugens en wantrouwen ontstaat er op de pelgrimstocht een oprechte vriendschap tussen Secundus en Jongen. Gaandeweg ontdekken ze dat ze zonder elkaar niet in staat zijn om de relieken te verzamelen. Stilaan merk je dat Jongen tijdens de reis zijn eigen zoektocht onderneemt. Ook hij wil, net zoals Secundus, het koste wat het kost bij het graf van Sint-Petrus eindigen. Dan zou hij nooit meer bang hoeven zijn en komt er een eind aan al zijn zorgen.
 
Secundus is in het bezit van een sleutel die alle deuren kan openen, waardoor ze in de mogelijkheid zijn om verschillende relieken te bemachtigen. Deze sleutel kan een symbolische verwijzing zijn naar de vriendschap met Secundus en de groei in zelfvertrouwen van Jongen. Naarmate de zelfzekerheid, de aanvaarding van zijn lichaam en de acceptatie van zijn eigenheid toenemen, openen meer deuren voor Jongen en krijgt het leven een andere glans.
 
De cover weerspiegelt de weg die Jongen en Secundus afleggen en past perfect bij de tijdgeest van het boek. Elk hoofdstuk start met een afbeelding van een perkamentrol met een bijbehorende tekening, die een glimp weergeeft van wat er in het hoofdstuk zal gebeuren.
 
Het boek werd in Amerika bekroond met de Newbery Honor, een prijs vergelijkbaar met de Zilveren Griffel. Literatuur, die voor de geoefende lezer met een grote interesse voor geschiedenis, zeker de moeite waard is. Hier en daar vraagt de woordenschat wat opzoekwerk, maar de dichterlijke schrijfstijl geeft de kans om je te verdiepen in een andere tijd en je krijgt een mooie neerslag van het leven in 1350. Ondanks het middeleeuws spinnenweb waarin je terechtkomt gaat het in dit boek over een thema dat nu nog steeds actueel is: anders zijn, in jezelf geloven en gewoon jezelf zijn. Want ‘normaal is gewoon wat je bent’.
 
Catherine Gilbert Murdock, Ian Schoenherr: Het boek van Jongen, Querido, Amsterdam 2020, 271 p. ISBN 9789045124032. Vertaling van The Book of Boy door Esther Otters. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri