Nederlands proza

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

Kobe Lecompte: Korniev

door Jooris van Hulle

‘Kobe daagt je uit door jou te vertellen dat het boek waarschijnlijk niet voor jou is geschreven’: zo lees je in de omslagtekst van Korniev van Kobe Lecompte. En verder luidt het dat het boek ‘een schatkamer vol verhalende diepgang, psychologie en filosofie’ zou moeten bieden. De lezer zet zich schrap, gaat gewapend met enig scepticisme rond dergelijke ronkende tekst aan de slag voor wat misschien wel een echt leesavontuur zou kunnen worden. Of de verwachtingen ook worden ingelost…   
  
Lecompte duikt vol overgave in zijn eigen romanwereld vol fantasieën, maar slaagt er niet in die tot een coherent geheel om te smeden. Met als vertellende ik-hoofdfiguur Dirk, een roodwangbromvlieg die ooit in een vroeger leven een spin was (zo wordt het althans uitgelegd in het openingshoofdstuk), wordt gefocust op twee losjesweg gemonteerde levensverhalen. Er is het verhaal van Bartok, een eenzaat die met zijn stok gaten boort in de wereld om aan de andere kant van het continent uit te komen en uiteindelijk samen met prof. Pertus in Morioka in Japan aan zijn project werkt om de ‘korniev’, de innerlijke kracht die mensen vaak zonder het echt te beseffen in zich meedragen,  tot een winstgevende onderneming te maken, dit o.m. door die aan te wenden bij voetbalmatchen.  
 
Grillige fantasie, ja, maar of en tot op welke hoogte een en ander ook geloofwaardig overkomt, durf ik echt te betwijfelen. Daarnaast is er her verhaal van Otis, die als kind werd misbruikt door ‘stoute papa’,  daarna in een jeugdinstelling terechtkwam en daar een zekere Wies leerde kennen. Hun gezamenlijk verhaal draait rond de handel in diamanten en juwelen. Weetjes hieromtrent worden breed uitgesmeerd, maar weer blijft de vraag naar de geloofwaardigheid van het geheel.   
 
Korniev raakt eigenlijk kant noch wal. En dan de taal: zinnen worden vaak foutief  opgebouwd  (‘Ik stel me vaak de vraag met wat wij, vliegen, of ruimer insecten, de erotische drang mee kunnen vergelijken’),  taal- en spellingfouten ontsieren de tekst (een ‘voetbalstadium’, ‘het duurde niet lang tot beide Kornieven zich lieflijk tegen elkaar aan hadden gevleid’).
  
Kobe Lecompte: Korniev, Partizaan, s.l., 2020, 272 p. ISBN 9789492007933 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri