Misdaad

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2022

Stacy Willingham: Een duistere schittering

door Karen Vandyck

Chloe Davis werkt als psychologe in Baton Rouge, Louisiana waar ze in haar eigen praktijk vooral adolescenten behandelt. Geen vreemde keuze, aangezien Davis zelf een moeilijke jeugd heeft gehad. Twintig jaar eerder is haar vader immers opgepakt voor de moord op zes tienermeisjes. Hij zit nog steeds in de gevangenis en zal er niet meer levend uitkomen. De misdaden van haar vader zinderen nog steeds na in het kleine stadje en ook Davis zelf heeft het moeilijk de geschiedenis van zich af te werpen. Haar moeder is inmiddels in een verpleegtehuis opgenomen en enkel met haar broer Cooper heeft ze nog contact.  

Davis wordt op pijnlijke wijze teruggekatapulteerd naar haar jeugd wanneer er een vijftienjarig meisje verdwijnt. En daar blijft het niet bij want een tweede verdwijning betreft een patiënte van Davis. Davis is de laatste die haar in levende lijve heeft gezien en bovendien wordt het lichaam gevonden in de steeg achter de praktijk van de psychologe. Daarmee trekt ze de aandacht van de speurders. Is er een copycat van haar vader aan het werk, of is haar vader – ondanks een bekentenis – onschuldig en loopt de echte dader nog vrij rond?
 
‘Echte monsters verschuilen zich niet het bos, ze zijn niet de schaduw achter de boom of de onzichtbare aanwezigheid in een donkere hoek. Nee, echte monsters staan recht voor je.’ Zo luidt de ondertitel van Een duistere schittering. Het is een angst waar voormalig copywriter Stacy Willingham in haar debuut graag op inspeelt. De angst voor het bekende blijkt immers zoveel groter dan de angst voor het onbekende. Dat ondervindt ook hoofdpersonage Chloe Davis die op twaalfjarige leeftijd haar vader achter de tralies ziet belanden. De rest van haar leven staat volledig in het teken van het verwerken van deze traumatische gebeurtenis. Ze is zelfs psychologie gaan studeren om haar vader, en de stilte van haar moeder, beter te kunnen begrijpen.
 
Davis is een getroebleerd personage. De daden van haar vader hebben haar diepgeraakt en getekend voor het leven. Ze neemt niet altijd logische beslissingen, maar je kan deze omwille van haar verleden wel kaderen. Ook haar mindere momenten kunnen worden terug geleid naar haar dysfunctionele jeugd. Davis heeft het lastig met vertrouwenskwesties en haar aanstaande huwelijk met Patrick zorgt voor een heleboel twijfels. Wanneer er opnieuw meisjes verdwijnen, slaat ze – terecht – helemaal in paniek. Het zal toch geen tweede keer gebeuren dat iemand haar leven helemaal overhoop haalt?
 
Een duistere schittering wordt volledig verteld vanuit ik-personage Chloe Davis, er wordt enkel afgewisseld tussen heden en verleden. Het maakt dat je als lezer mee in Davis’ hoofd kruipt en de gebeurtenissen echt door haar ogen meebeleeft. Het geeft het boek een extra spannend randje want je weet zelf ook niet meer dan de personages. Stacy Willingham heeft een aangename schrijfstijl die vlot leest en de schrijfster weet de spanning gedurende het boek vast te houden. Het einde kan verrassend zijn voor de lezers die niet goed opgelet hebben tijdens het lezen. De filmrechten zijn inmiddels reeds verkocht aan HBO Max en met een aanbeveling van Karin Slaughter op de kaft kan je het als schrijver slechter treffen voor je debuut.
 
Stacy Willingham: Een duistere schittering, Cargo, Amsterdam 2022, 399 p. Vertaling van A Flicker in the Dark door Daniëlle Stensen. ISBN 9789403163116. Distributie: Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri