Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Jaco Jacobs: Over een zombiefilm en gelukkige getallen

door Erick Kila

10+ - Wat kan een compact jeugdboek toch veel omvatten. Jaco Jacobs (Zuid Afrika, 1980) laat het zien in Over een zombiefilm en gelukkige getallen. Jacobs schrijft in het Afrikaans, debuteerde toen hij nog op school zat en heeft inmiddels meer dan 220 (!) boeken voor kinderen en jong volwassenen gepubliceerd.  

Het in de eerste persoon geschreven Over een zombiefilm en gelukkige getallen heeft Estoire, een wijk aan de rand van de stad Bloemfontein, als achtergrond. De dertienjarige Martin Antonio Retief, die door iedereen ‘Kip’ genoemd wordt, slaat zijn nieuwe buurjongen een bloedneus. De lezer wordt vervolgens een verhaal ingetrokken dat veel meer is dan een spannende geschiedenis.
 
Martin dankt zijn bijnaam aan het eierenhandeltje dat hij, naast school, met enig succes uitbaat. Via een dode kip en een bloedneus maken we kennis met Drikus, een jongen die thuis les krijgt omdat hij aan de ziekte van Hodgkin lijdt. De dokter geeft hem maar 40 procent kans om te overleven. Ook Martin heeft al vroeg met de dood te maken gekregen. Zijn vader overleed bij een auto-ongeluk. Hoewel dood en gemis in het hele boek aanwezig zijn, is er absoluut geen sprake van beklemming of drukkende treurnis. Het directe vertelperspectief, de humor en de no nonsense manier waarop Martin en Drikus omgaan met verlies en ziekte doen daarbij natuurlijk en ongedwongen aan.
 
Het relaas is opgedeeld in vrij korte hoofdstukken. Het taalgebruik is sober. Emotioneel complexe zaken worden kernachtig maar met gevoel onder woorden gebracht. Moeilijker woorden en begrippen worden niet uit de weg gegaan. Er duiken ook wat intrigerende bijzaken in het boek op: Kips voortdurende aandacht voor getallen en wiskunde, de bijzondere sociale aspecten van het leven in een afgelegen wijk van een Zuid Afrikaanse stad en de psychische situatie van Kips moeder. Het gaat allemaal samen in een spannende geschiedenis die op verschillende niveaus naar een ontknoping leidt.
 
Het is goed invoelbaar hoe Kip en Drikus omgaan met de niet misselijke ‘facts of life’ die zich opdringen in hun jonge leven. Kip vindt houvast in het spelen met getallen, hij is een wiskundig genie in de dop, en Drikus heeft een passie voor zombies en zombiefilms ontwikkeld. Zijn grootste wens is dan ook het zelf maken van een zombiefilm. Dat laatste brengt de jongens en hun bondgenootje Chris, een aantrekkelijk meisje van Kips school, in soms bizarre situaties.
 
Vertaler Tjalling Bos leverde vakwerk af. Hij vertaalde al eerder enkele boeken van Jacobs, bijvoorbeeld Een mooie dag om in een boom te klimmen. Dit boek kreeg in 2021 een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. Ben benieuwd wat voor parels er nog meer in het oeuvre van de zeer productieve Jacobs te vinden zijn. ‘Gelukkige getallen’ zijn trouwens een probaat hoofdrekenmiddel om snel de slaap te kunnen vatten.
 
Jaco Jacobs: Over een zombiefilm en gelukkige getallen, Ploegsma, Amsterdam 2023, 120 p. : Vertaling van Oor ’n motorfiets, ’n zombiefliek en lang getalle wat deur elf gedeel kan word door Tjalling Bos. ISBN 9789021684505. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri