Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2023

Marieke ten Berge: Rana

door Loes Reichenfeld

4+ - In het Hoge Noorden is de zomer voorbij en is de winter in aantocht. Het poolvosje Rana volgt nieuwsgierig de sporen van ijsberen. Maar als het gaat sneeuwen raakt Rana de weg naar huis kwijt. Gelukkig herinnert ze zich het verhaal dat mama haar vertelde over het noorderlicht.  

Een hartverwarmend prentenboek dat vooral door de prachtige illustraties bijna licht lijkt te geven. De kleuren van de Noordpool komen tot leven: van de warm oranje gloed van de zon tot het vlammend groen-paarse poollicht tegen het witte sneeuwlandschap. De kou is voelbaar als het vosje tegen de sneeuwstorm in ploetert en zich oprolt in haar eigen staart. En in haar ogen zie je de ijsbeer naderen. Ze weet dat ijsberen ook kleine poolvossen eten, maar gelukkig heeft deze grote beer een vriendelijk karakter en neemt Rana op sleeptouw. Samen kijken ze naar de Grote Beer en de wapperende linten van licht.
 
‘Het schildert de hemel in de mooiste kleuren.
“Toe maar, Rana!” moedigt de grote beer haar aan.
“Volg het licht!”’
 
Je merkt aan alles dat maakster Marieke ten Berge thuis is in dit landschap. De illustraties doen ook denken aan de prachtige kleuren van het met een Zilveren Penseel bekroonde informatieve boek Noord (Lemniscaat 2022). En net als Noord heeft ook Rana een omslag met reliëf waardoor je het landschap met je vingers kunt voelen. Achterin het prentenboek geeft Marieke ten Berge ook nog extra informatie over Spitsbergen en de poolvossen, die ze meerdere keren zelf van dichtbij heeft geobserveerd. Eigenlijk heeft het prentenboek geen tekst nodig, de beelden spreken voor zichzelf. Prachtig en invoelend.
 
Marieke ten Berge, Rana, Lemniscaat, Rotterdam 2023, [32 p.], ill. ISBN 9789047713814

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Bloedzang

Caro Van Thuyne

De essays 1982-2022

Stefan Hertmans

De vlaktes

Federico Falco

Licht dat naar ons tast. Verzamelde gedichten

Bernard Dewulf

Puur geluk

Katherine Mansfield

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Er kwam een krokodil logeren

Harmen van Straaten

Het meisje van het woud

Eléonore Devillepoix

Liefde en dood in de rode stad

Rindert Kromhout

Net goed!

Tjibbe Veldkamp, Rachelle Slingerland (ill.)

Patina. Patty is geen bagger

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri