Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2018

Rodaan Al Galidi, Geertje Aalders (ill.): Arabische sprookjes

door Christophe Van Eecke

9+ - Rodaan Al Galidi heeft zich dit jaar vooral op het vertellen op de korte afstand gericht: tegelijk met Duizend-en-één nachtmerries (2017), een collectie eigentijdse parabels, verschijnt ook deze bundel Arabische sprookjes waarin hij twintig bekende en minder bekende traditionele vertellingen een eigen inkleuring geeft. Het boek is bedoeld als voorleesboek voor kinderen, maar is ook gericht aan volwassenen, die met veel plezier de moraal achter de verhalen zullen ontrafelen.
 
Al Galidi geeft zelf aan dat sprookjes het ideale genre zijn voor een geglobaliseerde wereld: heel veel verhalen komen wereldwijd voor in regionale varianten, en bijgevolg kan men zich inbeelden dat sprookjes zelf eigenlijk migranten zijn die zich overal een klein beetje aanpassen aan de lokale cultuur en gebruiken. Veel belangrijker dan de onderlinge verschillen zijn dan ook de gelijkenissen, waardoor sprookjes een soort imaginaire navelstreng vormen die de hele mensheid met elkaar verbindt. Die boodschap zit ook vervlochten in de sprookjes zelf, die, zoals het dit genre betaamt, vaak een universele boodschap uitdragen, of het nu gaat over het belang van goedheid, eerlijkheid, of een andere deugd.  
 
De verhalen zijn allemaal vrij kort en hebben dus een ideale lengte om te worden voorgelezen. Veel verhalen hebben jonge protagonisten, er is een gulle selectie prinsen en prinsessen, maar er zijn ook bedelaars, tirannieke koningen, en wijze oude mannen. Zelfs objecten (zoals kruiken) en dieren spelen een rol. Jonge kinderen zullen de verhalen dan ook zeker weten te smaken.
 
Een belangrijke troef zijn de illustraties van de hand van Geertje Aalders. Wat dit boek vrij uniek maakt, is dat de kunstenares de afbeeldingen met knipwerk heeft gecreëerd. Bladzijde na bladzijde vinden we prachtige taferelen, vaak in een silhouet-stijl, die uit vele lagen kleurig papier bestaan waaruit Aalders landschappen, figuren, huizen, dieren en sierobjecten heeft geknipt. Heel vaak worden details uit de verhalen met een kleine afbeelding op de pagina zelf geïllustreerd, maar nu en dan zijn er ook paginagrote kleurige platen.  
 
De afbeeldingen sluiten heel nauw aan bij de vertellingen en hebben een bonte rijkdom die heel mooi gelijke toon houdt met de elegante maar spaarzame en parabel-achtige taal die Al Galidi in de tekst hanteert. Dit maakt het boek een ideaal kijk- en voorleesboek. Bovendien krijgt elk van de verhalen ook een eigen frontispice met bloemmotieven en een keur aan grote vlinders en kevers. Het samenspel van beeld en taal is bijzonder geslaagd en maakt van dit boek ook echt een object om te koesteren. De uitgever heeft bovendien voor een stevige en tactiele papiersoort gekozen, waardoor de leeservaring een sensueel genot wordt.
 
Het boek is stevig ingebonden in een oranje harde kaft en is van een leeslint voorzien. Het is een verrukkelijk kleinood. Maar net daardoor is het misschien toch vooral een voorleesboek dat men best niet in al te kleine kinderhanden laat. De voorkaft bestaat bijvoorbeeld uit een prachtig verfijnd geknipt geometrisch motief van insecten dat op de kaft is gekleefd. Niet alle fijne lijnen van het motief konden echter worden gelijmd, waardoor er een risico bestaat dat het blad zou scheuren indien het te ruw wordt behandeld. Maar misschien is dat ook deel van de oefening: een modern sprookjesboek om te koesteren. In een wereld waarin ook het boekbedrijf steeds meer een kapitalistische winstfabriek wordt (met vaak stijlloze print-on-demand) is ook dat een mooie parabel voor jonge lezers: het boek als kunstobject, even mooi om naar te kijken als om te lezen.
 
Rodaan Al Galidi, Geertje Aalders: Arabische sprookjes, Gottmer, Haarlem 2017, 131 p. ISBN 9789025767181. Distributie L & M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri