Graphic novel

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2018

Brecht Evens: Het amusement

door Tom Rummens

Vier jaar na Panter laat Brecht Evens een nieuw boek op ons los. Hij nam er uitgebreid de tijd voor, en dat is eraan te zien. 336 stuk voor stuk bedwelmende pagina’s zijn het indrukwekkende resultaat. Ze zijn geïnspireerd op een moeilijke periode uit het leven van Evens zelf. Een periode van psychoses en depressies. Evens neemt ons mee in die wereld, en hij doet dat met een visueel én tekstueel vakmanschap dat hem op eenzame hoogte plaatst.
 
In Het amusement volgen we niet één, maar drie hoofdpersonages. Jona, Victoria en Rodolphe dwalen door een verder niet gespecifieerde grootstad. Het zou Brussel kunnen zijn, of Parijs, en ze refereert ook aan Evens’ vorige boeken. Ook nu wordt er wat afgefeest in Disco Harem, ook nu herkennen we een stad die vuil en kleurrijk tegelijk is, die aantrekt en afstoot, die de grootste beloftes en de meest teleurstellende desillusies aan elkaar rijgt tot een eindeloze ketting van dromen en nachtmerries.
 
Dat is ook hoe dit boek is opgebouwd. De verhaallijnen vloeien onophoudelijk in elkaar over, alles stroomt in dit boek, niets is afgerond of eindig, alles vervliegt. Zoals het leven zelf dus. Best vermoeiend eigenlijk, maar als lees- en kijkervaring is dit een belevenis zoals je ze vaker zou willen meemaken. Rodolphe zit opgesloten in zijn hoofd en denkwereld, een mentale gevangenis. Jona worstelt met demonen uit het verleden. Victoria zit vast in een houdgreep, uitgevoerd door een legertje goedmenende vrienden. Samen en apart dwalen ze door de grootstad, een pulserend hart, een plek van beloftes. Eén lange, eindeloze nacht, zwoel en melancholisch.
 
Wat de drie hoofdpersonages delen is de pijn. De universele, diepmenselijke pijn. Of we nu alleen zijn of in een overvolle discotheek, of we bloednuchter zijn of in een eindeloze roes verkeren, het maakt niet zoveel uit: uiteindelijk zijn we allemaal overgeleverd aan een ultiem soort eenzaamheid, onoplosbaar, fundamenteel. Het maakt van Evens’ beste boek tot nu toe een ode aan de kwetsbaarheid. Het is in die zin een diep triest boek, al schuilt er ook altijd flinke portie ironie en zelfrelativering achter de hoek.
 
Het amusement is een caleidoscopische lees- en kijkervaring, soms is er een lichtstraal, maar die breekt systematisch uiteen in duizend kleine straaltjes, naar links, naar rechts, rechtdoor, voorwaarts, achterwaarts. Ja, er zit altijd een zekere logica in wat er gebeurt en hoe, en toch vraag je je steevast af hoe je als lezer kon belanden waar je bent beland. Je krijgt meermaals de neiging om terug te bladeren, te zoeken naar meer betekenis. Het is een boek waarmee je nooit klaar bent, waarin je eindeloos kan blijven lezen.
 
En kijken uiteraard, want naast de tekst is het beeld in Evens’ boeken minstens zo geniaal. Soms overdadig en barok, dan weer ongelooflijk efficiënt in zijn simpliciteit. Alle registers passeren in Het amusement de revue. Het is een absoluut meesterwerk dat Brecht Evens ons heeft geschonken. Een boek om te koesteren, dat meer dan terecht geselecteerd werd voor het prestigieuze festival van Angoulême.
 
Brecht Evens: Het amusement, Oogachtend, Leuven 2018, 336 p. ill. ISBN 9789492672094. Distributie Pinceel stripverspreiding 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri