Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2021

Jenny Valentine: Hallo nu

door Goedele Ghijsen

Liefdesverhalen en magie kunnen het hoofdpersonage Jude in Hallo nu van Jenny Valentine niet boeien, tot ze zelf een magische liefde leert kennen. In een lange flashback vertelt Jude hoe Novo niet alleen haar leven door elkaar schudt, maar ook haar wereldbeeld. De liefde van Novo neemt Judes hele leven over, ze leert zien hoe magisch haar wereld is. Hallo Nu is een boek over hoe de liefde effect heeft op je hele omgeving, over de ander niet gijzelen in een wereld die niet bij hem past en over hoe de liefde altijd op je wacht.   

Valentine heeft haar strepen al verdiend met topboeken als Op zoek naar Violet Park, Mierenkolonie en Door het vuur. In die boeken toonde ze al dat ze als geen ander zinnen kan schrijven die dansen op het ritme van een puberhoofd. In Hallo nu speelt ze ook nog met kenmerken van het magisch-realisme, een zeldzaam genre in de jeugdliteratuur. Valentine slaagde erin de balans te vinden tussen haar jonge publiek en het magisch-realisme, maar niettemin vergt het verhaal heel wat inspanning. Zo scheppen de onverklaarbare gebeurtenissen afstand tussen de lezer en het verhaal. Doordat Novo het grootste deel van het verhaal de touwtjes in handen heeft, kan de lezer zich ook niet volledig met het hoofdpersonage Jude identificeren, tot ze aan het einde voor een onmogelijke keuze staat.
 
Literaire pareltjes vanuit het perspectief van het Novo vullen Judes verhaal aan. Je moet wel een stuk van het verhaal gelezen hebben voor je er een touw aan vast kan knopen. Verder strooit Valentine veelvuldig met schitterende beeldspraak, maar dat maakt het lezen niet altijd gemakkelijker. Met dit magisch-realistische verhaal heeft ze dus een magisch boek geschreven voor echte leesfanaten.

Jenny Valentine: Hallo Nu, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2020, 159 p. ISBN 9789024592180. Vertaling van Hello Now door Jenny de Jonge. Distributie VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 4, APRIL 2021

BOEM Paukeslag / Besmette stad

Matthijs de Ridder

De schuilplek

Egon Hostovsky

Een waarschijnlijk toeval

Max Greyson

Shuggie Bain

Douglas Stuart

Vaarwel. Achtergelaten gedichten

Lucebert, Graa Boomsma (sam.)

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2021

De nieuwe jongen

David Almond, Marta Altés (ill)

Een mama is als een huis

Aurore Petit

Het hart van het meisje

Siska Goeminne, Tim Van den Abeele (ill.)

Hier zijn draken

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito

Do van Ranst

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri