Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Vera Van Renterghem, Eleni Debo (ill.): Een nieuwe wereld in 100 dagen

door Robin van Elk

14+ - Hoe zou de wereld eruit zien als je het een dag voor het zeggen had? In Een nieuwe wereld in 100 dagen buigen honderd jonge mensen met diverse achtergronden, variërend van tien tot 23 jaar, zich over deze vraag. Het resultaat is een bijzonder (dag)boek vol uiteenlopende authentieke verhalen.  

Drie jaar lang bezocht Vera Van Renterghem voor dit project scholen, instellingen, vluchtelingencentra, woonwagenkampen en gezinnen door heel België. Door kinderen en jongeren uit verschillende milieus te benaderen, biedt ze een podium aan stemmen die minder gehoord worden in de kinder- en jeugdliteratuur. Zo lezen we over het ideale wereldbeeld van de zestienjarige Arwen, die een hersenbeschadiging opliep toen hij drie jaar was. Hij verlangt naar een wereld waarin iedereen authentiek en uniek is en daar ook om gerespecteerd wordt, want: ‘anders is niet vreemd, maar gewoon niet hetzelfde’. Afsana vertelt over een gemeenschap waarin mensen behulpzaam, vredelievend en zorgzaam zijn en hoopt dat haar vader, die snel boos wordt, daar ook iets van opsteekt. Verder droomt een drugsverslaafde jongen over het herwinnen van de regie over zijn leven en Caroline over een leven zonder worstelingen met depressies. Toch wordt niet alles perfect in de droomwereld, want problemen zijn nodig om van te leren, aldus Stella: ‘we lachen, maar we huilen ook, want dat is niet erg. We lukken en mislukken, want ook dat is niet erg’.
 
In veel verhalen lees je tussen de regels door in wat voor omgeving de kinderen opgroeien en waar ze mee te maken hebben. Waar het ene kind vertelt over het tot leven wekken van haar opa, verzint een ander kind - die al op zijn veertiende een bijbaan heeft - een wereld waarin geen armoede bestaat. Zo vinden veel ideeën hun oorsprong in de specifieke omstandigheden waarin de kinderen opgroeien die aan het project hebben meegewerkt.
 
Van Renterghem is schokkende onderwerpen niet uit de weg gegaan. De pagina’s van Glenn zijn, afgezien van een korte biografie en bijpassende illustratie van Eleni Debo, blanco. Hij maakte een eind aan zijn leven nadat er intieme beelden van hem circuleerden op social media. De vrij lege pagina’s contrasteren met de rest van het boek, dat vol toekomstdromen en kleurrijke illustraties staat.  
 
Een nieuwe wereld in 100 dagen is een ambitieus project dat een unieke inkijk geeft in de wensen en gedachten van een diverse groep jonge mensen. Knap hoe Van Renterghem een gestructureerd geheel heeft gemaakt van honderd verschillende verhalen zonder daarbij de unieke stem van de verschillende vertellers te verliezen. De creatieve geïllustreerde portretten van Debo maken elk verhaal nog meer invoelbaar en persoonlijk.
 
Vera Van Renterghem en Eleni Debo: Een nieuwe wereld in 100 dagen, Pelckmans, Kalmthout 2021, 211 p. : ill. ISBN 9789463832441. Distributie Pelckmans Uitgevers

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Aria van professor Bentoné

Dirk Elst

Baron Bagge / Mona Lisa. Twee novellen

Alexander Lernet-Holenia

De gelukzalige jaren van tucht

Fleur Jaeggy

Gare du Nord. Belgische en Nederlandse kunstenaars in Parijs (1850-1950)

Eric Min

Het web van omtrek

Paul Demets

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Brown girl dreaming

Jacqueline Woodson

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn

Elle van Lieshout, Erik van Os, Marije Tolman (ill.)

De omhelzing

David Grossman, Michal Rovner (ill.)

Een tijger in je bed

Bibi Dumon Tak, Ingrid & Dieter Schubert (ill.)

Vluchtweg

Goedele Ghijsen

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri