Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2017

Tine Mortier, Marjolein Pottie (ill.): Zoeperfiets

door Katrien Maris

4+ - In dit vierde avontuur van Zoeperman racet de kleuterheld stoer op zijn fiets door de straten. In de fietskar zit zijn vriendinnetje Zofietje. De twee hebben het erg naar hun zin, tot ze plots achtervolgd worden door een boze, zwarte hond. Doodsbenauwd trapt Zoeperman de ziel uit zijn lijf en het lukt hem op het nippertje om aan het enge beest te ontsnappen. Dan volgt er een harde knal. Een auto heeft de hond aangereden en rijdt zomaar verder, terwijl het dier gewond op straat achterblijft. Heel even twijfelt onze superheld, maar dan snelt hij de hond te hulp. Samen met Zofietje tilt hij hem in de fietskar en ze brengen hem naar de dierenarts. Als hij verzorgd is, mag de hond met Zoeperman mee naar huis. Het baasje van het dier is nog niet gevonden, maar dat lijkt Zoeperman helemaal niet erg te vinden.
 
Net als in de voorgaande verhalen staat ook hier de kenmerkende ambiguïteit in het gedrag van kleuters centraal. Het ene moment wanen ze zich een onkwetsbare superheld die de wereld aankan, met alle mogelijke fantasieën die daar bij horen. Maar van de ene seconde op de andere kunnen ze in een benarde situatie terecht komen en blijft er van die superheld niet meer veel over. Angst voor honden, die in de kleine hoofdjes vaak de proporties aannemen van bloeddorstige monsters, is bovendien een van de typische kleuterangsten. Kleuters en hun ouders zullen in dit verhaal dus ongetwijfeld enkele momenten van herkenning ervaren.  
 
Maar Mortier haspelt het verhaal helaas te snel af. Nadat de hond aangereden is, lijkt de angst van de kinderen opeens gesmolten als sneeuw voor de zon. Ze durven hem zomaar optillen en zelfs de bloedende poot beangstigt hen helemaal niet. Nadat hij verzorgd is, hoopt Zoeperman zelfs stiekem dat hij de hond mag houden.  
 
De illustraties zijn precies zoals we ze ondertussen verwachten. De eenvoudige tekeningen zijn nadrukkelijk omlijnd met zwart en ingekleurd in felle, egale kleuren. Vooral het steeds terugkerende rood, geel en blauw valt op, wat meteen ook een visuele verwijzing is naar Superman. Het bekende lieveheersbeestje is ook van de partij en is terug te vinden op haast elk blad. Blauw millimeterpapier vormt hier een terugkerend motief. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als achtergrond wanneer de Zoeperfiets wordt voorgesteld. Maar het is ook terug te vinden in de rok van een voorbijgangster, Zofietjes shirt, een pijl in de achtergrond en een kussen in Zoepermans zetel.  
 
De illustraties doen bij momenten denken aan een soort stripverhaal: meerdere kleine tekeningetjes op één blad waarbij de tekst in ballonnetjes weergegeven wordt. Ook de gelaatsuitdrukkingen van Zoeperman en Zofietje zijn op een stripachtige, haast karikaturale manier uitgewerkt en vertonen geen enkele doorleefde emotie. De achtergrond is vaak schreeuwerig druk. De illustraties creëren voornamelijk een sfeer van chaos en koortsachtig actie waardoor de aandacht voor het verhaal verloren gaat. Heldendom bij kleuters is een boeiend thema. Maar hier zijn helaas heel wat kansen blijven liggen.

Wielsbeke : De Eenhoorn 2017, [28] p. : ill. ISBN 9789462912120

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, JULI 2019

De grote verkilling

Geert van Istendael

Kamers antikamers

Niña Weijers

Verlaten

Jane Harper

Verwondering

Aharon Appelfeld

Winterlaken

Micha Andriessen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2019

Adres onbekend

Susin Nielsen

Mag je haaien aaien?

Katrijn De wit, Inge Rylant (ill.), Laura Bergans (design)

Niet te stoppen

Angie Thomas

Ploef

Espen Dekko, Mari Kanstad Johnsen (ill.)

Zo slapen dieren

Jiří Dvořák, Marie Štumpfová (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri