Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 1, SEPTEMBER 2015

Edward Van de Vendel: Het kankerkampioenschap voor junioren

door Jürgen Peeters

Via collega-auteur Bibi Dumon Tak kwam Edward Van de Vendel in contact met Roy Looman: ‘Je moet Roy ontmoeten. En daarna moet je een boek over hem schrijven.’ Die ontmoeting resulteerde in een intense samenwerking tussen de bekroonde auteur en de tiener die lymfeklierkanker overwon.
Wat begint als een quasi zorgeloos coming-of-age verhaal met de 15-jarige Max (pseudoniem van Roy) in de hoofdrol, ontaardt in een nachtmerrie als bij de tiener lymfeklierkanker wordt vastgesteld. Meteen neemt Max een strijdlustige houding aan; ‘Dit is het ziekste spelletje dat ik ooit heb gespeeld – maar ik kan ongelooflijk slecht tegen mijn verlies, dus ik ga niet dood. Dan weet je dat alvast.’ Een ingesteldheid die door het verhaal heen kenmerkend is voor Max en feilloos aan het inlevingsvermogen van de lezer appelleert. Dat is meteen een grote verdienste van zowel Roy Looman als Van de Vendel, want Max’ relaas is verre van vrolijk. Na het ontdekken van een knobbeltje boven het sleutelbeen, volgt een lijdensweg langs ziekenhuizen, behandelingen met chemo, operaties. De verregaande impact van Max’ ziekte en behandeling op het familieleven komt eveneens aan bod.
Als doorgewinterd auteur vermijdt Van de Vendel sentiment of dramatiek. Max’ emotionele rollercoaster krijgt levensecht gestalte en zijn typerende vechtlust werkt aanstekelijk. Het schrijversduo beperkt zich niet tot de kankerbehandeling, maar geeft een alomvattend verslag van Max’ omgang met z’n beste vrienden, er is het voetbal, de meisjes, feestjes. Sterk zijn ook de scènes na Max’ voorlopige ‘genezing, oftewel de kanker in remise. Een alles omvattende angst voor een terugval verlamt Max steeds meer en staat een zorgeloos participeren aan z’n omgeving in de weg. ‘Leven na kanker is hard werken,’ zo stelt de psychologe Isabel en dat blijkt geheel naar waarheid.
Het dagelijks leven in al z’n facetten komt dus ruimschoots aan bod, wat een levendig en vooral rijkgeschakeerd portret oplevert, zonder Max tot typevoorbeeld van de kankerpatiënt te maken. Integendeel, Max geeft blijk van een groot gevoel voor humor en (zelf)relativering en hij maakt de lezer schijnbaar moeiteloos deelgenoot van zijn wanhoop én euforie. Van de Vendel schrijft bijwijlen snedig, intens en beeldend proza, dat raakt en beklijft.
Het kankerkampioenschap voor junioren is een bijzonder aangrijpende en beklijvende leeservaring. Het oprechte verslag van Max’ onverschrokken strijd tegen kanker had perfect in het concept van de Slash-reeks gepast en zou meteen een bijzonder sterke aanvulling zijn geweest. Het zijn immers ‘boeken van bekende schrijvers geschreven op basis van het waargebeurde levensverhaal van een bijzondere jongere.’ Zowel Max’ unieke levensverhaal en omgang met de ziekte als Van de Vendels stilistische capaciteiten dragen daartoe onmiskenbaar bij. Vergeet Een weeffout in onze sterren, dit is een levensecht verhaal en bovendien beter geschreven ook.

Amsterdam : Querido, 2015, 215 p. ISBN 9789045117805

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri