Vanaf zes jaar

Martha Heesen: Watson, of Hoe je een meisje verovert met 23 uitvindingen en 1 muis

door Jet Marchau

7+ - In het recente werk van Martha Heesen krijgen jonge kinderen het woord. Ze zijn net zo hartveroverend als de tieners uit vroegere verhalen. Klaar (Maandag heeft vleugelsDe Leeswelp 2005, p. 271), Nene (WolfDe Leeswelp 2006, p. 26) en Carl (Watson) zijn acht, negen en tien. Ze zijn spontaan, maar niet helemaal zorgeloos. Het tobberige ligt op de loer. In Watson wordt dit tobben letterlijk en figuurlijk in muizenissen omgezet.    
Carl heeft alle reden om te tobben. Als uitvinder wil hij iedereen behulpzaam zijn. Wim Hofman tekent met zichtbaar plezier zijn invallen na: een boekenstandaard met automatische bladzijde-omslaander en een vieze-sokken-opraper voor zijn moeder, een huishoudrobot en een vredelievende muizenval voor een slodderige opa. Met de muizenval haalt hij de woede van zijn buurmeisje Veerke op zijn hals. Hoe dat komt en waarom Veerke niet meer met hem praat, vertelt Carl ons nauwgezet in de eerste helft van het boek. Zijn "muisvriendelijke" muizenval heeft nl. haar muis Watson gedood. En ook al vindt hij dat je "van meisjes soms echt gestoord wordt", toch wil hij Veerke "heroveren", zoals zijn vader zegt. Want Veerke heeft ogen als meertjes, maar daarmee kijkt ze nu al 23 dagen straal door Carl heen. Carl doet erg zijn best. Iedere dag tekende hij al een uitvinding voor haar, 23 in het totaal, maar geen enkel ontwerp werd bekeken. Tot hij er genoeg van krijgt en een nieuwe muis gaat kopen. En ook dat is weer een hele belevenis. 
  
Martha Heesen lezen is thuiskomen in de ontwapenende wereld van een kind. Ze leent de nuchtere kijk en het taalgebruik van een tienjarige, maar zorgt voor een wereld van understatement. Er schuilt dan ook veel achter elke korte zin. Zoals: "Veerke keek me aan en ik deed drie stappen achteruit." Of "Veerkes opa had muizen niet voor zijn plezier hoor, maar per ongeluk. Zijn vrouw was doodgegaan en de kat ook en dan krijg je muizen." Heesen schrijft totaalboeken: voor kinderen zijn er de juiste personages, de juiste taal, en het originele onderwerp, voor de volwassenen de flitsende stijl en de geamuseerde kijk op de kinderwereld. 
  
Amsterdam : Querido, 2007, 86 p. : ill. ISBN 9789045105819 
  
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2007

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Grand Hotel Europa

Ilja Leonard Pfeijffer

Het verlichte hol

Max Blecher

Melancholie I

Jon Fosse

Mooi doodliggen

A.F.Th. Van der Heijden

Onder de Drachenwand

Arno Geiger

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Ans & Wilma verdwaald

Alice Reijs, Ariane van Vliet, Kaatje Vermeire (ill.)

En ik was zijn held

Rindert Kromhout

Hoi, ik ben een lijn. De wonderbaarlijke architectuurverzameling van Het Nieuwe Instituut / Hoi, jij bent een ontwerper. Een doeboek voor de ontwerpers van de toekomst

Behrang Mousavi en Jan Paul Schutten / Hannah Piksen en Annemiek Snelders

Van liefde en verlangen

Imme Dros, Harrie Geelen (ill.)

Zo kreeg Midas ezelsoren. De mooiste metamorfosen van Ovidius

Maria van Donkelaar, Sylvia Weve (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri