Vanaf negen jaar

Martha Heesen e.a.: Wonen op het dak

door Vanessa Joosen

9+ - Wonen op het dak verzamelt vier verhalen en evenveel gedichten over anders zijn en de mogelijke manieren om met verschillen om te gaan. In 'Morgen misschien' van Martha Heesen wil een Belgisch meisje, Sofia, contact leggen met een allochtoon leeftijdsgenootje. Dit vond ik het meest geslaagde verhaal uit de bundel, omdat Martha Heesen op een heel natuurlijke manier de problemen in een multiculturele samenleving weet te vatten.

'Daar komt gedonder van' van Linda van Mieghem komt artificieel over. In dit verhaal komen jongeren uit verschillende culturen samen in een huis om tijdens een regenbui te schuilen. Ze ontdekken dat ze ondanks vele verschillen ook veel gevoelens delen. Het verhaal is geforceerd en de relaties tussen de jongeren blijven erg oppervlakkig. 
  
'Denken Verboden' van Dirk Nielandt behandelt vrijheid van denken op een fantasierijke, humoristische manier. Jan Joris denkt graag na, hij buigt zich zowel over praktische als over filosofische vragen. Maar dan vaardigt de regering een wet uit die alle gedachten verplicht regelt. Enkel op het dak mogen de mensen denken wat ze willen. Zodra Jan Joris op het dak zit, kunnen anderen niet wachten om ook op het dak te klimmen. Daar ontstaat een klein buurtfeest van mensen die voorstander zijn van tolerantie en vrijheid van opvattingen.
   
'Mijn Naam is Birk' van Greet Bilsen is eveneens bijzonder geslaagd. Birks vader is een reizende kunstenaar en dat maakt Birk als vanzelf anders dan zijn leeftijdsgenootjes. Eigenlijk zou hij het liefst een normaal leven leiden. Pas wanneer hij de bewondering van andere mensen voor zijn vader ziet, merkt hij hoe bijzonder diens kunst is. Tegelijkertijd groeit ook bij de vader het besef dat zijn zoon zelf behoeften en voorkeuren heeft. Tolerantie werkt alleen als ze van twee kanten komt.
  
Wonen op het dak is meer dan de zoveelste moraalles over tolerantie tegenover andersdenkenden. In de verhalen wordt weinig geëxpliciteerd en worden geen groepen geviseerd. Wel wordt de waarde van eigenheid in de verf gezet. Dit wordt nog versterkt door de gedichten die aan de verhalen voorafgaan. Ze werden geschreven door jongeren en vatten zowel de problematiek als de rijkdom van anders zijn op zo'n treffende manier dat je er stil van wordt. Ook de gedurfde illustraties van Anne Westerduin zetten het anders zijn nog eens extra in de verf.

Mechelen : Bakermat, 2000, 112 p. : ill. ISBN 90-5461-277-0

Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2000

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Grand Hotel Europa

Ilja Leonard Pfeijffer

Het verlichte hol

Max Blecher

Melancholie I

Jon Fosse

Mooi doodliggen

A.F.Th. Van der Heijden

Onder de Drachenwand

Arno Geiger

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Ans & Wilma verdwaald

Alice Reijs, Ariane van Vliet, Kaatje Vermeire (ill.)

En ik was zijn held

Rindert Kromhout

Hoi, ik ben een lijn. De wonderbaarlijke architectuurverzameling van Het Nieuwe Instituut / Hoi, jij bent een ontwerper. Een doeboek voor de ontwerpers van de toekomst

Behrang Mousavi en Jan Paul Schutten / Hannah Piksen en Annemiek Snelders

Van liefde en verlangen

Imme Dros, Harrie Geelen (ill.)

Zo kreeg Midas ezelsoren. De mooiste metamorfosen van Ovidius

Maria van Donkelaar, Sylvia Weve (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri