Vanaf zes jaar

Rindert Kromhout, Annemarie Van Haeringen (ill.): Op en top Ellie en Nellie

door Jan Van Coillie

7+ - In dit nieuwe deel over de verschrikkelijke tweeling Ellie en Nellie gaan de twee meisjes met hun ouders weg uit Nederland naar hun oma in Spanje. Op zee komen ze in een vreselijke storm terecht. Ze lijden schipbreuk en belanden in Italië. De gsm is dan wel stuk, maar gelukkig vindt hun vader in zijn portefeuille nog een briefje (dat nog leesbaar is?) met daarop het telefoonnummer van twee Italiaanse vrienden. Die schieten te hulp en lenen hen zelfs geld om een restaurantje te kunnen openen. Ze blijken echter valse trekjes te hebben. Om hen een lesje te leren komt het rotkarakter van de zusjes nog van pas, al moeten ze het afleggen tegen hun moeder, die nog erger blijkt. Tegelijk krijgt de tweeling zelf ook een les, waarbij hun vriendschap danig op de proef wordt gesteld.
Bij hun aankomst zijn de twee zusjes hun gemene streken zeker nog niet verleerd. Zodra ze ontdekken hoe zigeunerkinderen aan geld komen, besluiten ze te bedelen en persen ze meteen ook maar geld en snoep af van kleine kinderen. Daarbij bedenken ze hoe ‘verrukkelijk gemeen’ ze wel waren. Toch is hun karakter complexer dan in de vorige delen: ze kunnen soms ook echt lief zijn tegen hun ouders en heel erg jaloers en nijdig op elkaar.
Ondanks deze genuanceerdere karaktertekening spreekt het boek minder aan dan de vorige. Niet alleen berust de plot op te veel toeval, ook slaagt Rindert Kromhout er niet in de plotse gedaanteveranderingen van moeder en dochters geloofwaardig te maken (tenzij je ze figuurlijk zou opnemen). Storend is ook het erg stereotiepe beeld van de zigeunerkinderen, al wordt dat naar het einde toe enigszins genuanceerd.
Anders dan de kaft suggereert, kun je verwachten dat er wél nog een vervolg komt. Anders blijft de lezer wel erg verweesd achter. Op het einde van dit boek gaan Ellie en Nellie elk een andere kant uit, zonder dat hun ruzie is bijgelegd.

Rindert Kromhout, Annemarie Van Haeringen (ill.), Op en top Ellie en Nellie, Leopold Amsterdam, 2014, 104 p., ill. € 10,95. ISBN 9789025864095. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2021

Al het blauw

Peter Terrin

De andere kant van de zee

António Lobo Antunes

De eenzaamheid in het leven van Lydia Erneman

Rune Christiansen

Lettipark

Judith Hermann

Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld

David van Reybrouck

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2021

Hallo nu

Jenny Valentine

Kleintje

Barbara de Wolf

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum

Sjoerd Kuyper, Sylvia Weve (ill.)

Op een koude winternacht

Jean E. Pendziwol, Isabelle Arsenault (ill.)

Toen ik de sterkste was

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri