Vanaf zes jaar

Levende Muziek (muz.), Wim Kets, Lien Geeroms (ill.): Straatlawaai

door Jan Van Coillie

7+ - Na een bundel fletse en vaak gekunstelde sinterklaasliedjes komt Straatlawaai van Levende Muziek als een verademing, al is dat meer te danken aan de muziek dan aan de teksten.
Levende Muziek brengt muziektheater en schoolvoorstellingen voor kinderen. Voor dit boek werkten ze samen met Strafwerk, een ‘educatieve rockband’ die met hun muziek kinderen verschillende instrumenten en muziekstijlen wil leren kennen. Elk jaar werken ze rond een ander thema, voor dit project was dat het verkeer. Dit levert enerzijds versjes op die heel bruikbaar zijn voor de schoolse verkeersopvoeding. Anderzijds zijn vijftien liedjes rond hetzelfde thema te veel van het goede. De gebruiker zal een keuze moeten maken. In elk geval is er keuze te over, zowel in onderwerpen als in muziekstijlen. Er zijn liedjes om het fietsen te promoten, het fluojasje, de fietshelm of het openbaar vervoer. Er wordt gedroomd over een wereld zonder files en enkele liedjes leren je veilig over te steken of de betekenis van verkeerslichten. In het licht van al deze lesjes komt het laatste lied, ‘Wegpiraat’, vreemd over: hier ontbreekt de expliciete les, waardoor je je gemakkelijk voor kunt stellen hoe een wegpiraat het lied luidkeels meebrult terwijl hij over de weg scheurt.
Elk lied krijgt een eigen ritme dat meestal goed aansluit bij de inhoud, van rap over country tot rock. Het instrumentarium is ruim, met accordeon, gitaar, sax, trompet en keyboard. Ook de wisselende mannen- en vrouwenstemmen zorgen voor variatie. Door dit alles wordt je algauw op sleeptouw genomen en kun je moeilijk aan de zangkriebels weerstaan, of je nu ‘De fluorap’ hoort, het vrolijke ‘Piere wiere Wiets’ of het stevig rockende ‘Tien op tien’.
Net als in de vorige bundel vormen de berijmde teksten de zwakke schakel in het project. Flauwe rijmen (‘Ik word gek, ik word zot, / kom eens uit uw kot’), ritmische breuken en rijmdwang (met ons fluohesje zie je ons van ver al staan. / De mensen kijken zo! Een lichtgevende banaan’) zorgen ervoor dat je nogal eens terugdenkt aan volgende regels uit ‘De eerste’: ‘Dit lied gaat nu vervelen. / Het is een soort gezeur’.
De illustraties van Lien Geeroms brengen op een prettig gestoorde manier kleur in het boek. Haar collages doen denken aan werk van Tom Schamp of Sebastiaan Van Doninck: ook zij werkt graag met ronde vormen voor de personages en blokken voor de decors, hanteert een retrostijl en vervangt het klassieke perspectief door een stapelopbouw. Daardoor laat ze de blik van de kijker over de pagina bewegen. Daarbij ontdek je al snel allerlei speelse details, zoals de auto in plaats van de doodskop op de hoed van de wegpiraat of de tatoeage van een autoweg op zijn arm.
Als je de vorm van de liedjes even vergeet en je laat meeslepen door de melodie of de pittige prenten, dan vind je in dit boek prettige meezingers die kinderen op een speelse manier de regels van de verkeersveiligheid bijbrengen.


Levende Muziek (muz.), Wim Kets, Lien Geeroms (ill.), Straatlawaai, Abimo Sint-Niklaas, 2014, 32 p., ill. € 14,95. ISBN 9789462341548

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp cop. 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 4, APRIL 2020

Bloot

Ted van Lieshout

De gek van de tsaar

Jaan Kross

De veelstemmige man. Verzameld toneelwerk 2007-2020

Ilja Leonard Pfeijffer

De vlakte

Gerald Murnane

Hogere natuurkunde

Ellen Deckwitz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2020

De bende van Lieke

Robbert-Jan Henkes, Aart Clerkx (ill.)

De jongen op het dak

Aline Sax, Sassafras De Bruyn (ill.)

Een giraf met een probleem

Jory John, Lane Smith (ill.)

Elke dag iemand anders

Jef Aerts & Merel Eyckerman

Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje

Michael Ende, Wieland Freund, Regina Kehn (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri