Vanaf twaalf jaar

Bart Giedts, Bart Simoens (ill.): Waarom doet meneer pastoor de afwas tijdens de mis?

door Karen Ghonem-Woets

12+ - Voor dit informatieve boek over het katholieke geloof ging Bart Giedts, godsdienstleerkracht in het secundair beroepsonderwijs (bso), uit van vijftig vragen van zijn leerlingen. Die variëren van vragen over meer theologische kwesties, zoals heiligverklaringen, onze leeftijd in de hemel en de aard van het vagevuur, tot vragen over het instituut kerk, haar vertegenwoordigers, kerkelijke rituelen en geloofsrituelen, en vragen die geïnspireerd zijn door het dagelijkse leven, zoals trouwen met een niet-katholiek, scheiden, het gebruik van condooms of homoseksualiteit. De auteur houdt zich in zijn antwoorden aan de officiële leer, zoals hij ook in zijn inleiding expliciet zegt.
Het resultaat is een beargumenteerde toelichting bij vele — soms moeilijke — kwesties. Het werk is helder geschreven, met af en toe een humoristische noot, en zal voor zowel jongeren als volwassenen vaak leerzaam zijn, want, zoals de auteur in zijn inleiding stelt: ‘Door het grote aanbod aan spirituele boeken weten de meeste mensen nu misschien wel wat chakra's zijn en kunnen ze zich iets voorstellen bij karma, maar wat nu alweer de Heilige Drievuldigheid is, is lang niet meer zo duidelijk.’ Ook het feit dat jongeren vandaag minder in contact komen met geestelijken, zorgt ervoor dat er hiaten in hun basiskennis kunnen zijn. De auteur is overigens niet altijd even duidelijk, bijvoorbeeld wanneer hij spreekt over homoseksuelen met wie de Kerk ‘die moeilijke weg’ moet bewandelen. De vele, soms best gewaagde illustraties brengen de nodige extra lucht in het boek.

Bart Giedts, Bart Simoens (ill.), Waarom doet meneer pastoor de afwas tijdens de mis?, Davidsfonds Leuven, 2014, 128 p., ill. € 14,95. ISBN 9789058269980

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2020

De lus

Martha Heesen

In galop het duister in

Baltasar Porcel

Jaag je ploeg over de botten van de doden

Olga Tokarczuk

Melancholie II

Jon Fosse

Verdwijnpunt

Wytske Versteeg

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2020

De fantastische vliegwedstrijd

Tjibbe Veldkamp, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

De verhuisdieren

Pieter van den Heuvel

Doe die deur dicht

Koen Van Biesen

Dokter Vos

Daan Remmerts de Vries

Waar mijn vrienden wonen

Cláudio Thebas, Violeta Lópiz (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri