Vanaf negen jaar

Han Van der Vegt, Loes Riphagen (ill.): Het zwarte ei

door Jürgen Peeters

10+ - Vier jaar na Het rode ei schrijft Han van der Vegt met Het zwarte ei een zelfstandig te lezen vervolg op zijn kinderboekendebuut. Sam, Lot en Zus Nibbedonk wonen na het overlijden van hun ouders in het ‘rode ei’, een modern uitgerust ruimteschip. De zusjes vormen een trio met sterke ondernemingszin. Om inkomsten te genereren, bieden ze rijke burgers toeristische maanreizen aan. Met de opbrengst willen ze hun grote droom te verwezenlijken: de Manelotten, grappige buitenaardse wezentjes, een bezoek brengen. Klinkt dit allemaal absurd en vergezocht, dan betrekt Sam als ontwapenend verteller de lezer rechtstreeks bij dit opmerkelijke verhaal. De fantasievolle thematiek en onverwachte wendingen worden volkomen aannemelijk gemaakt en dat is meteen een grote verdienste van de auteur. Van der Vegt neemt de tijd om de setting gedegen uit te werken en zijn concept van maanreizende kinderen geloofwaardig te maken. De zusjes Nibbedonk krijgen onverwachts concurrentie als firma Het Ruimtebedrijf, geleid door de onbetrouwbare ex-burgemeester Van Krauteringen, eveneens een ruimtevaartonderneming opstart. Binnen de kortste keren wordt het drietal van bedrog beschuldigd en keert de bevolking van Snarkeskerke zich tegen hen. Om hun integriteit te bewijzen, moeten Sam, Zus en Lot een reeks leugens in scène zetten en dat blijkt geen evidente opgave. Gelukkig krijgen ze hulp vanuit totaal onverwachte hoek.
De uitwerking van het slot kan echter niet helemaal overtuigen: de voorbereidingen voor de ultieme poging om hun onschuld te demonstreren worden fel uitgesponnen en dat vertraagt nodeloos het vlotte vertelritme. Een onvoorziene reddingsactie kan nauwelijks een wat gezochte oplossing maskeren. Het happy end, waarbij gerechtigheid geschiedt en de zusjes Nibbedonk zegevieren, doet dan ook afbreuk aan de elders zorgvuldig opgebouwde geloofwaardigheid. Knap is wel hoe van der Vegt via subtiel uitgewerkte kritiek het concept van realitysoaps en de verregaande invloed van mediatisering op de korrel neemt. Via Sams terugkerende dromen waarin ze haar ouders ontmoet en hen om vergeving vraagt voor hun bedrog, raakt van der Vegt een gevoelige snaar en creëert hij een diepgaandere reflectie over de ouder-kindrelatie, (on)schuld en verlies. Met Het zwarte ei lost van der Vegt de belofte van een evenwichtig uitgewerkte, fantasierijke jeugdroman nog niet helemaal in, maar dit goedgeschreven vervolgverhaal is zeker het lezen waard.


Han Van der Vegt, Loes Riphagen (ill.), Het zwarte ei, Gottmer Haarlem, 2014, 238 p., ill. € 14,95. ISBN 9789025756895. Distributie: L&M Books

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri