Vanaf twaalf jaar

Sjoerd Kuyper, Sanne Te Loo (ill.): De duik

door Jürgen Peeters

12+ - Waarom zwemmen de locals op Curaçao bij nieuwe maan onder de ‘pontjesburg’ door? In De duik reikt Sjoerd Kuyper aanvankelijk slechts bouwstenen aan en daagt de lezer uit om zelf het verhaal te construeren. Het verhaal van de elfjarige kinderen Roly en Mila openbaart zich als een intrigerend mozaïek van scènes, krachtige dialogen, brieven, liedteksten, fragmenten uit Roly’s dagboek, sms’jes en vertaalde gedichten. Centraal staat de plotse verdwijning van Roly’s vader. ‘Verliefd geworden op een andere vrouw en z’n gezin in de steek gelaten’, concludeert zijn nuchtere Nederlandse echtgenote. ‘Verdwaald in de tijd’, weet Roly. Alvorens hij zijn vader kan redden, reist hij noodgedwongen met zijn moeder richting Nederland. Vlak voor vertrek overhandigt hij zijn boezemvriendin Mila zijn dagboeken, die een belangrijke sleutel tot interpretatie blijken: via zijn vader heeft Roly het geheim van tijdreizen geleerd – met nieuwe maan onder de pontjesbrug zwemmen. Het is Kuypers grote verdienste dat hij geen ellenlange beschrijvende paragrafen aan die tijdreizen wijdt. Als Roly bijvoorbeeld met zijn vader getuige is van de afschaffing van de slavernij, lees je zijn wedervaren in een krachtig gecomponeerd schoolopstel.
Als zijn vader via een vergeeld krantenartikel verneemt dat Roly’s betovergrootvader bij een bombardement op zee om het leven is gekomen, wordt hij gedwongen de geschiedenis te herschrijven. Bij die operatie raakt hij echter verstrikt in het verleden. De ontknoping volgt deels in een sterk uitgewerkt stripverhaal, waarbij de illustraties functioneel worden ingezet. En dan blijkt dat Kuyper ook op een dieper verhaalniveau, van ingewikkelde familierelaties, inzet. Waar de idee van tijdreizen geloofwaardig wordt uitgewerkt, beroept Kuyper zich op een allerhandigst trucje om het happy end te garanderen. Dat pakt flauw uit, maar dat wil je dit voor het overige knappe boek vergeven. Stilistisch verrast Kuyper met geslaagde beelden en rake observaties als ‘Wat je niet kunt delen, ben je zelf ook kwijt’.
In De duik componeert Kuyper een evenwichtig en gelaagd verhaal, dat zich op meerdere niveaus laat lezen. Met een sterk zintuiglijke schriftuur verzinnebeeldt hij de exotische couleur locale op Curaçao. De fascinerende illustraties van Sanne te Loo zijn blikvangers van formaat: nu eens zwierig en haast feeëriek, dan weer sterk realistisch, maar steeds met een vleugje exotisme. Stijl en illustraties gaan een geslaagde alliantie aan en garanderen een fascinerende duik in een betoverende exotische wereld.

Sjoerd Kuyper, Sanne Te Loo (ill.), De duik, Lemniscaat Rotterdam, 2014, 109 p., ill. € 16,95. ISBN 9789047705840. Distributie: De Eenhoorn

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2024

Alle tijden zijn onzeker

Joke van Leeuwen

Een kat, een man en twee vrouwen

Junichiro Tanizaki

Het mes in het vuur

Ingeborg Arvola

Ik wens mijn huis as

Daria Serenko

Konvooi. Reizen naar een land in oorlog

Tommy Wieringa

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2024

Brand

Anke Kranendonk

Dit boek is vóór de wolf

Bibi Dumon Tak, Barbara Stok (ill.)

Het onvergetelijke verhaal van Reinaert de vos. Een hervertelling op rijm

Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen, Wendy Panders (ill.)

Over goden en mensen. De mooiste Griekse mythen herverteld

Daan Remmerts De Vries, Douwe Dijkstra (ill.)

Rock de Pinguïn! Het ultieme pinguïnboek

Joukje Akveld, Kees de Boer

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri