Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 5, MAART 2016

Barbara Tammes: Mijn leven is een prachtige puinhoop

door Karen Woets

10+ - De Nederlandstalige jeugdliteratuur is een serie rijker, namelijk die over Pippa Leeuwenhart. In 2015 verscheen het eerste deel, Het leven volgens Pippa Leeuwenhart. Nu is dus ‘journal no 2’ verschenen, waarin de 14-jarige Pippa wederom zelf vertelt over haar soms ingewikkelde leven: van maandag tot en met vrijdag wonen zij en haar jongere zusje Poppy bij hun moeder Katja, die inmiddels een relatie heeft met Tim, en in het weekend zijn ze bij hun vader Olivier, die met zijn nieuwe partner Tessa een zoontje Hugo heeft. Na de overdracht van de twee meiden op de Afsluitdijk van moeder naar vader of vice versa gaan ze naar een andere wereld, van het platteland van doordeweeks naar de grote stad van het weekend, met voor Pippa in elke wereld een andere vriendin en andere activiteiten. In haar journal kan Pippa iets van haar frustratie kwijt over de gespletenheid die ze hierdoor voelt en over de pijnlijke onverzoenlijkheid tussen beide ouders.
 
In het tweede deel komen Pippa’s werelden wel heel onverwachts bij elkaar, als blijkt dat de skater op wie ze een oogje heeft in de stad, de zoon blijkt te zijn van de nieuwe partner van haar moeder, en dus als een stiefbroer te beschouwen is. Dit brengt Pippa’s gevoelswereld behoorlijk in de war, want een vriendje is wel heel wat anders dan een stiefbroer. Een tweede probleem is Pippa’s belofte aan haar zusje dat ze haar ouders een keer bij elkaar zal brengen, een haast onmogelijke opgave. In dit deel zijn ook weer de nodige hilarische momenten te vinden, maar ook ontroerende, zoals wanneer Pippa ontdekt dat ze zich bijzonder goed in paarden kan inleven en ook voor mensen veel aardiger is dan ze de lezer aanvankelijk voorhoudt.
 
Pippa Leeuwenhart is een sympathiek meisje met zoveel zelfinzicht, relativeringsvermogen en diepgang, en niet te vergeten schrijf- en tekentalent, dat ze, ondanks de humor en hilariteit, niet te vergelijken is met de Het leven van een loser- of Dagboek van een muts-achtige types die momenteel zeer populair zijn. Ze is authentiek, en zeer zeker geen oppervlakkige stripfiguur.
 
Amsterdam : Querido 2016, 159 p. : ill. ISBN 9789045119038 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri