Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 13, DECEMBER 2016

Bart Voet (sam.), Esmé Bos (sam.), Martijn Van der Linden (ill.): De mooiste wiegeliedjes van hier en elders

door Jan Van Coillie

2+ - ‘Laloe laloe batsjéma/ oo noeré doe diedeima’. Het lijkt een toverspeuk, maar het zijn de beginregels van een wiegeliedje uit het Dari (een variëteit van het Perzisch). Ze openen een boek met dertien wiegeliedjes van over de hele wereld. De liedjes zijn te lezen in de originele taal en voor wat betreft het Dari, Marokkaans en Russisch ook in het oorspronkelijke schrift naast het Latijnse. De Nederlandse vertalingen staan achteraan bij elkaar. Dat lijkt een statement: de nadruk ligt op de eigenheid van de diverse culturen en niet op het Nederlands. Het zal ook wel geen toeval zijn dat het Nederlandse en Vlaamse wiegeliedje helemaal op het laatste komen. De keuze van het Vlaamse liedje, Berceuse nr. 2 naar Paul van Ostaijen, is wel vreemd. Er zijn toch meer dan genoeg bekende Vlaamse wiegenliedjes uit de orale traditie.   
De opbouw van het boek mag dan bewust gekozen zijn, het is wel ongemakkelijk dat je als lezer telkens naar achteren moet als je benieuwd bent naar de betekenis van die vreemde woorden. De vertalingen zijn vrij letterlijk. De bedoeling is duidelijk om de inhoud zo getrouw mogelijk weer te geven, ook al betekent dit dat de rijmende, ritmische vorm, die zo typisch is voor de wiegeliedjes, verloren gaat. Van die klanken en ritmes kun je echter wel volop genieten op de bijgevoegde cd. Die is bijzonder professioneel gemaakt. Vijf liedjes worden ingezongen door native speakers en alle liedjes worden begeleid door instrumenten die de sfeer en klankkleur erg raak weten te treffen, van klarinet over elektrische gitaar tot accordeon. Soms begint een lied met enkel een stem, waarna een tweede stem invalt en instrumenten het geheel aanvullen, alles in perfecte harmonie. Het effect is bezwerend en meeslepend.
 
Behalve de cd maken ook de illustraties van dit boekje een hebbeding. Martijn van der Linden tekent op meesterlijke wijze slapende en musicerende dieren in decors uit de gebieden waar de liedjes vandaan komen, van de krijtrotsen uit Engeland over de turfsteen rotsen uit Cappadocië (Turkije) tot het Noordzeestrand in Nederland. De meeste dieren slapen, hun poten in de lucht, wat voor een apart soort humor zorgt. Grappig zijn ook de dieren die een instrument bespelen: een zebra tokkelt op een piano, een pinguïn speelt op een viool en een vos op een saxofoon. Het kan de jonge kijkers extra plezier bezorgen die musicerende dieren op de prenten te zoeken.
 
De mooiste wiegeliedjes van hier en elders is een mooi voorbeeld van wat interculturele communicatie binnen kinderliteratuur kan betekenen: de basisgevoelens van wiegeliedjes zijn universeel, maar de verschillende verwoording en vertolking maakt ze extra boeiend.
 
Leuven : Davidsfonds 2016, 24 p. +ill. + cd. ISBN 9789059086951

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri