Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 14, DECEMBER 2016

Yoko Heiligers: Wauw Pauw

door An-Sofie Bessemans

4+ - In Wauw Pauw van Yoko Heiligers zien we op het gesloten toegangshek van de zoo een groepje pauwen met een ei. Het kleintje dat daaruit breekt, steekt fel af tegen zijn oudere, bonte soortgenoten. Het borelingetje is wit, heel wat anders dan die blauw-groene kleurenpracht die de andere pauwen tentoonspreiden. Hoewel het ‘Wauw, een pauwtje!’ klinkt, is het kleintje zich snel bewust van zijn andersheid en wil hij ook ogen. De ogen waarmee hij kennismaakt in de zoo, zijn allemaal verschillend. Steeltjesogen passeren de revue, grote ogen, wimperogen, streepjesogen, draaiogen, nachtogen en jachtogen… Heiligers laat hier de dierentuin na sluitingsuur passeren, maar dan gesorteerd volgens het kenmerk ogen, waar ze als prentenboekenmaker en illustrator helemaal haar gang mee gaat. Als de nacht valt, heeft het pauwtje een heel bezoek afgelegd en wordt hij - snaveltje dicht - liefdevol opgenomen in een massa pauwenveren. Maar niet iedereen heeft zijn oogjes dicht!

Een wakker vriendje die de pauw al van de eerste prent volgt en ook op de cover, de schutbladen en in de vormgeving van het toegangshek verbeeld is, neemt de pauw nog eens mee op sleeptouw, en nu is het pas echt donker. Vriendschap en behulpzaamheid lichten het pad en op een dubbele pagina zie je nog eens al die soorten ogen en dieren voorbijkomen in een overzichtsplaat. Voor de zon helemaal op is, bereikt het bruidspauwtje met zijn vriend een wintertuin en daar gaan de ogen van het pauwtje letterlijk en figuurlijk open. Nu is het zijn beurt om te zeggen ‘Wauw.’ Zijn vriendje maakt immers ook deel uit van een grote, bonte familie, die en masse met het pauwtje meevliegen en daar zijn pauwenstaart opzien doen baren. ‘Wauw pauw’, klinkt het nogmaals uit de snavels van de grote pauwen.
 
In Wauw Pauw toont de Nederlandse Yoko Heiligers het beste van wat we tot nog toe van haar hebben mogen zien. Dit prentenboek, waarin je verschillende betekenislagen kunt lezen, is werkelijk tot in de puntjes overdacht en uitgewerkt. Heiligers’ tekst is summier, laat de lezer de vrijheid om het verhaal zelf te in te vullen en doet alle aandacht naar de illustraties gaan. En die mogen er wezen: herkenbare dierenfiguren worden dynamisch over het blad geschikt en hun omvang en houdingen benadrukken al naargelang de scène de speelsheid en de jeugd van het jonge pauwtje, dan wel de diversiteit van het dierenrijk of de geborgenheid van de pauwenfamilie. Het kleurgebruik springt in dit pauwenboek uiteraard het meest in het oog, waarbij we natuurlijk het meest verrast worden door de pauwenstaarten als door die andere diertjes, die verantwoordelijk zijn voor het vriendelijke slot. Ook de verstandhouding tussen de pauw en zijn vriendje wordt als vanzelf woordeloos verbeeld door ze allebei wit zijn gelaten. Dit verfijnde verhaal, met visuele knip-oogjes tot in de details, accepteert een diverse werkelijkheid zoals die is en kan ik werkelijk iedereen aanraden.
 
Baarn : Marmer, 2016 [36] p. : ill. ISBN 9789460682520 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri