Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2017

Bette Westera, Sylvia Weve (ill.), Martijn Rondel (muziek): Arme Rijk. Een lees- en luistersprookje

door Jen de Groeve

9+ - Arme Rijk woont in een donkergrijs verleden in een huisje aan de dijk. Zijn moeder ligt al enige tijd op sterven en ze stuurt Rijk de wereld in. Sterven doet ze namelijk het liefst alleen en het wordt tijd dat Rijk zichzelf vindt. Hij moet ‘worden wie hij was’ en als bagage geeft ze hem een appel en een ei, en een knapzak vol stenen mee.

Rijk komt bij een hoge heg waarachter de wijde wereld ligt. Die wordt zwaar bewaakt door heggenwachters. Maar voor Rijk gaan de wachters opzij en ‘de heg groeide even een klein eindje open’. Vervolgens neemt Rijk tal van onbekende wegen -- ‘Als ik bekende wegen neem, kom ik mezelf niet tegen.’ – en ontmoet een bedelaar, een kluizenaar, een inhalige herbergier, een vrouw met zeven hongerige dochtertjes, een veerman, een verdwaalde barones… De meest wonderlijke dingen gebeuren op zijn tocht: stenen worden plots goud en veranderen weer in steen wanneer het echt niet uitkomt, een gebroken ei wordt weer heel en is goed voor een eindeloze stapel pannenkoeken, een verloren meisje komt uit Rijks knapzak weer tevoorschijn… Westera knipoogt voortdurend naar traditionele sprookjeselementen en schrijft er een vrolijk en eigenzinnig verhaal mee over arm en rijk en over hoe betrekkelijk dat kan zijn.

Sylvia Weve, die met Bette Westera een onovertroffen duo vormt, maakte bijzonder dynamische schilderingen over een dubbele bladzijde, die het kolderieke van Rijks avonturen stevig in de verf zetten. Weve kan putten uit een zeer rijk palet en in haar bevlogen stijl combineert ze gekheid en een vleugje ernst tot ietwat ongeregelde, fantastische prenten. Arme Rijk is een ‘lees- en luistersprookje’, dat op de bijgevoegde cd voorgelezen wordt door Klemens Patijn op muziek van Martijn Rondel. Knap werk, de cd biedt echt een meerwaarde en is bovendien een proeve van de kwaliteit van Westera’s verzen. Het is namelijk een sterk staal om een verhaal van deze lengte in verzen te vertellen zonder in monotonie en gekunstelde rijmen te vervallen. Het verhaalverloop is gaandeweg wel niet altijd even helder, het wordt op een paar punten zelfs bepaald warrig. Dat is een enkel minpuntje in dit voor het overige zeer knap voorleesboek.

Haarlem : Gottmer 2016, 80 p. : ill. + cd. ISBN 9789025765606. Distributie: LMBooks 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2019

Alle verhalen

Hugo Claus

Dagboek van een dief

Jean Genet

De menselijke maat

Roberto Camurri

Grote verwachtingen. In Europa 1999-2019

Geert Mak

Vaderliefde

P.F. Thomése

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 11, DECEMBER 2019

Dromers

Bibi Dumon Tak, Charlotte Dumas (fotogr.)

Het geheime bondgenootschap

Philip Pullman

Het werkstuk, of Hoe ik verdween in de jungle

Simon Van der Geest en Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Oef wat een geluk!

Ghislaine Roman, Tom Schamp (ill.)

Verloren woorden. Een betoverboek

Robert Macfarlane, Jackie Morris (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri