Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2017

Esther Sprikkelman: Bijenvader

door Jen de Groeve

15+ - Het is zomer, 1985. De vriend van Johanne, Henrico, ligt in een coma in het ziekenhuis. Het is niet zeker of hij ooit nog wakker wordt. En als hij wakker wordt, wat zal zijn leven nog betekenen? Ze hebben een stukje uit zijn schedel gezaagd om de zwelling van zijn hersenen ruimte te geven. Het ziet er niet goed uit. Om enigszins grip te krijgen op de hele situatie spreekt Johanne het verhaal van haar ontmoeting met Henrico en de gebeurtenissen die daar op volgden, in op een walkman. Het gaat over Henrico’s maten, over zijn vorige liefje Dora, die door haar ouders erg kort wordt gehouden, Johannes artistieke moeder en haar broertje Paulie, buurman Lomme die bijen houdt en bij wie Paulie niet meer weg te slaan is…   
Er komen gaandeweg heel wat problematische situaties naar boven – Paulie heeft autistische trekken, Henrico heeft een broer die niet meer thuis komt, Dora belandt in een instelling, zijn jonge jongens wel veilig bij buurman Lomme… Sprikkelman snijdt op een wat losse manier een heel scala aan kwesties aan, waardoor de focus op de gebeurtenissen die tot de vreselijke situatie hebben geleid, de mist in gaat. Helemaal op het einde wordt duidelijk waarom de titel van het boek Bijenvader is, maar het verhaal van Lomme – Paulie noemt hem zijn ‘bijenvader’ omdat hij hem wegwijs maakt in het leven in de bijenkorf. Overtuigen doet het echter niet, Sprikkelman had haar verhaallijnen daarvoor strakker in de hand moeten houden. Het boek wordt er fragmentair en wat vrijblijvend door.  
 
Waarom de roman in de jaren tachtig gesitueerd wordt, is me niet geheel duidelijk en het vlotjes citeren van songteksten uit die tijd, doet aan als een verplicht nummertje. Jammer wel, want Sprikkelman, die met deze roman debuteert, kan best schrijven. Als ze zich kan loswerken uit de clichés van de adolescentenlectuur, mogen er wellicht nog interessante dingen van haar verwacht worden.

Rotterdam : Lemniscaat 2017, 148 p. ISBN 9789047708704. Distributie: De Eenhoorn 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 6, JUNI 2020

Alleen de bergen zijn mijn vrienden

Behrouz Boochani

Autobiografie van een lijk en andere verhalen

Sigizmoend Krzjizjanovski

De straffeloze

Huub Beurskens

De zwarte klok

Paulus Hochgatterer

Tegendraads

Mia Doornaert

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2020

De gemene moord op Muggemietje

Ted van Lieshout

De vuurvogel

Bette Westera, Djenné Fila (ill.)

Het fortuin van Fausto. Een fabel verbeeld

Oliver Jeffers

Oorlog in inkt

Annemarie van den Brink, Suzanne Wouda, Steef Liefting (ill.)

Patrick

Annelies Verbeke

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri