Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2017

Rébecca Dautremer: Het bos slaapt

door Jen de Groeve

6+ - ‘Een bijzondere kijk op het verhaal van Doornroosje’ luidt de ondertitel van Het bos slaapt, het nieuwe prentenboek getekend en geschreven door Rébecca Dautremer. ‘Bijzonder’ is een boek van Dautremer altijd wel. Haar illustratiestijl, flamboyant en zacht melancholisch tegelijk, is welbekend, haar interpretaties van zo’n verschillende werken als de Bijbel (Een Bijbel), Zijde van Alessandro Baricco, Lewis Carroll’s Alice, en tal van prentenboeken voor jonge kinderen, getuigen van haar bijzonder uitgebreid en gevarieerd palet.  Haar retro-stijl is alleen puur visueel al altijd indrukwekkend en hoewel op het eerste gezicht misschien een déja-vue kan ontstaan, nodigt ze de lezer toch telkens opnieuw uit om bij elke prent stil te staan. Je hebt immers nooit alles gezien, elke nieuwe lectuur levert nieuwe emoties, verhalen of betekenissen op. Er beweegt erg veel onder de oppervlakte.  

De ‘bijzondere kijk’ op Doornroosje zit in de eerste plaats hierin dat Dautremer een verhaal op twee niveaus in elkaar laat overvloeien. Op de titelpagina zie je twee in zwart-wit getekende figuurtjes: een oudere man is een jonge man zo te zien aan het onderrichten. Daarop volgen twee spreads in kleur met een detailbeeld uit het slapende bos. Vervolgens gaan de jonge man en zijn leermeester op pad: ‘We zijn er.’ / ‘Moet je kijken. / En luister goed, want je kunt hier zo goed als niks horen.’ Ze zijn in het slapende bos aangekomen en de oude man becommentarieert vervolgens wat daar te zien valt. De zwartwittekeningen en de kleurenprenten worden in de volgende pagina’s telkens tegenover elkaar geplaatst. Tot de jonge man – met zijn gevederde muts lijkt hij toch op een prins? – zijn gezel achterlaat en het slapende bos instapt. Wat hij daar gaat doen, laat zich uiteraard raden. Verrassend is dat het ontwaakte bos niet langer in kleur wordt afgebeeld, maar in eenvoudige zwartwittekeningen. Je vindt de jonge man, hand in hand met zijn prinses, terug in de diverse menigte ontwaakte figuren. De oude man kijkt vanop een afstand toe. 

Dautremer doet hier waar ze bijzonder goed in is: ze geeft het verhaalgegeven uit het sprookje een extra dimensie en biedt een verhaalpotentieel dat de lectuur bijzonder rijk en gevarieerd maakt, en helemaal voor persoonlijke benadering open plooit. Haar kleurenprenten zijn zoals we ze kennen, precieus en met veel detail. De verstilde figuren uit uiteenlopende contexten, in hun dagelijkse bezigheden overvallen door de slaap, inspireren je om mee te vertellen aan wat mogelijk hun verhaal is. Dautremer geeft verschillende prenten een licht fish eye-effect. Intrigerend is dat, net alsof je met een groothoeklens vat probeert te krijgen op een situatie. Het bos slaapt is, zoals altijd bij Rébecca Dautremer, een intense beleving.  

Rébecca Dautremer: Het bos slaapt: Een bijzondere kijk op het verhaal van Doornroosje, Davidsfonds/Infodok, Leuven 2017, [60 p.] : ill. ISBN 9789059088597. Vertaling van Le bois dormait door Edward Van de Vendel. Distributie: WPG Uitgevers

Meer over het werk van Rébecca Dautremer lees je hier.

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri