Vanaf zes jaar

Bart Meuleman, Paul Verrept (ill.): Bedankt, mijnheertje Kokhals!

door Els Van Steenberghe

8+ - Het vierde boek over Mijnheertje Kokhals van auteur/theatermaker Bart Meuleman en graficus/illustrator Paul Verrept is een schot in de roos. Het schetsen van een heel eenvoudige dagwens in het even eenvoudige als naïef eenzame leven van Mijnheertje Kokhals blijkt de ideale start voor een aandoenlijk verhaal, waarin de woorden en de illustraties samenspannen om het verhaal scherp en sprankelend te vertellen.

Het boek opent met een prent die beklijft in al zijn betekenisvolle helderheid. De tekst vertelt dat Mijnheertje Kokhals vandaag iemand gelukkig wil maken. De prent toont Mijnheertje Kokhals in bed. Met de linkerarm stevig om zijn teddybeertje geklemd, keurt hij zijn eigen idee zichtbaar goed. Dit beeld toont tevens hoe het  heertje zijn eenzaamheid wil verdrijven door zijn tere hart open te stellen voor de medemens. Want als je de volksspreuk ‘Liefde geven, brengt ook geluk in jouw eigen leven’ mag geloven, dan kan dat toch alleen maar goed gaan?

Iemand gelukkig maken, blijkt echter ook een kwestie van iemand mógen gelukkig maken. Het heertje holt tevergeefs achter een man aan die een te hoge stapel dozen versjouwt. Een kind dat hij wil helpen, ziet hem vooral als een ontvoerder en ook zijn welgemeende glimlach tegen de zuur kijkende mensen aan de bushalte wordt niet geapprecieerd. Tot er een blinde man opdaagt. Deze wil wél beroep doen op de hunkerende hoffelijkheid van het heertje. Mijnheertje Kokhals mag de man helpen oversteken.  
 
Deze ontmoeting escaleert in een schitterende oversteektocht die even grappig als pijnlijk is. Terwijl de blinde man onbekommerd zijn levensoptimisme in holle, ronkende woorden bezingt, ziet de lezer hoe Mijnheertje Kokhals de blinde over vrachtwagens, langs brommers en door rioolbuizen loodst om toch maar ongedeerd de overkant van de straat te bereiken. Wat de blinde niet ziet noch merkt, wordt in de prenten getoond. Zo verbeeldt de verdeling tussen de subtiele tekst en de krachtige illustraties perfect de eenzaamheid en onbegrepenheid van iemand als Mijnheertje Kokhals. Eenmaal de overkant van de straat bereikt is, wordt Mijnheertje Kokhals vriendelijk bedankt. Het heertje kotst er prompt de hele ervaring uit. Van mensen gelukkig maken, word je vaak zelf niet gelukkiger, alleen misschien nog wat eenzamer.

De gevatte, uitgepuurde en vermomd ironische taal van Meuleman gaat uitstekend samen met de open prenten van Verrept, die zich kenmerken door een vaste pennenlijn, felle kleuren en een eenvoudige compositie en vormgeving. Beide weten ze met hun gevoel voor humor en ontroering Mijnheertje Kokhals tot een hartveroverend ventje te maken dat het niet verdient om met een gouden hart rond te lopen dat geen liefde maar enkele egoïsme krijgt.
 
Bart Meuleman, Paul Verrept (ill.): Bedankt, mijnheertje Kokhals!, De Eenhoorn, Wielsbeke 2006, 36 p. ill. ISBN 9789058383761
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2006 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2021

Al het blauw

Peter Terrin

De andere kant van de zee

António Lobo Antunes

De eenzaamheid in het leven van Lydia Erneman

Rune Christiansen

Lettipark

Judith Hermann

Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld

David van Reybrouck

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2021

Hallo nu

Jenny Valentine

Kleintje

Barbara de Wolf

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum

Sjoerd Kuyper, Sylvia Weve (ill.)

Op een koude winternacht

Jean E. Pendziwol, Isabelle Arsenault (ill.)

Toen ik de sterkste was

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri